Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

2021. godina je "Godina čitanja" u Hrvatskoj

12.01.2021.

11:40

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

2021. godina proglašena je "Godinom čitanja". "Čitajmo da ne ostanemo bez riječi" - osnovni je moto "Godine čitanja" - koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila na prijedlog Ministarstva kulture i medija.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Tijekom Godine čitanja osmislit će se i provoditi nove aktivnosti koje će doprinijeti afirmaciji čitanja. Aktivnosti koje Ministarstvo kulture i medija i drugi dionici u kulturi redovno provode u cilju promocije knjige i čitanja, tijekom Godine čitanja dobit će dodatnu vidljivost.

Raspisan je i natječaj vrijedan 41 milijun kuna, iz Europskog socijalnog fonda, a sva sredstva bit će dodatno uložena u programe promocije čitanja. U obrazloženju Vladine odluke naglašava se važnost čitanja jer, među ostalim, "identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti".

Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju, a puno je i različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, a jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice, ističe se u obrazloženju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.