Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

42. Zagrebačka slavistička škola.

19.08.2013.

16:20

Autor: Jelena Obradović Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dubrovniku je danas u organizaciji Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu počela dvotjedna 42. Zagrebačka slavistička škola.

U organizaciji Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Dubrovniku je počela dvotjedna 42. Zagrebačka slavistička škola. U radu hrvatskog seminara za strane slaviste sudjeluju inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes. Otvarajući 42. izdanje slavističke škole, voditelj dr.sc. Tvrtko Vuković istaknuo je kako se u Zagrebačkoj slavističkoj školi i ove godine nastojalo oblikovati privlačan, poticajan i raznovrstan program u kojem je ovogodišnja tematska okosnica predavačkoga dijela programa - otpor. Dvanaest stručnjaka iz različitih područja u sljedeća će dva tjedna ponuditi će recentne perspektive čitanja subverzivnih praksi i njihovih ograničenja u hrvatskoj književnosti, kulturi i jeziku. Nastavni dio programa 42. seminara polaznicima nudi jezične vježbe na nekoliko jezičnih razina s ciljem usavršavanja gramatičkih i konverzacijskih vještina polaznika, a za one koji posjeduju potpunu jezičnu kompetenciju nudi proseminare o retorici otpora i artikulacijama otpora u novijoj hrvatskoj književnosti te fakultativne proseminare na kojima će biti riječ o jeziku i pismu hrvatskih srednjovjekovnih tekstova te o hrvatskome društvu u doba socijalizma. U sklopu poslijepodnevnoga fakultativnog programa bit će prikazan ciklus hrvatskog igranog filma, organizirani studijski obilasci dubrovačkih znamenitosti, a polaznici zainteresirani za osnove filmske prakse moći će se uključiti u rad filmske radionice. Večernji kulturni program obuhvaća odabrane filmske projekcije, gostovanja i portrete umjetnika Igora Grubića i glumca Dragana Despota te predstavljanje zbornika Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva. U sklopu 42. seminara bit će organizirani stručni izleti u Cavtat, Arboretum Trsteno te Ston.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.