Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

70. DLJI: Ansambl Lado slavi 70. rođendan

15.07.2019.

13:16

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Folklorni program jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara u dvostrukom će slavljeničkom tonu otvoriti Dubrovčanima dobro poznati Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO večeras u 21:30 na taraci tvrđave Revelin.

U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu svoga umjetničkog djelovanja Ansambl LADO je pripremio dvosatni program u cijelosti posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO svoju će svečarsku sezonu obilježiti tematskim programom Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima, potpuno posvećenom plesovima, pjesmama i običajima Hrvata izvan domovine.

Tijekom svoje burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine zbog vojnih su djelovanja potražili spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas.

U tom su razdoblju bili izloženi snažnoj asimilaciji, a u prošlome stoljeću u nekim zemljama i pritisku iseljenja, što su, nažalost, mnogi i učinili. Ipak, tijekom svih tih stoljeća, odvojeni od domovine, uspjeli su očuvati svoj identitet, svoju vjeru, kulturu i jezik, ali i ono što je za nas prilikom sastavljanja ovog programa bilo najvažnije – svoju tradicijsku kulturu, bilježi o slavljeničkom programu umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO Andrija Ivančan.

Program je sastavljen od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja.

Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 posto pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 posto popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kuna donosi voucher za 30 posto popusta na festivalske suvenire.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.