Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

70. DLJI: Apsolutni pobjednik Pule prikazan u ljetnom kinu Jadran

25.07.2019.

10:16

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

U suradnji s Pulskim filmskim festivalom i Kinematografima Dubrovnik, Dubrovačke ljetne igre i ovog su ljeta prikazale najbolji hrvatski dugometražni film pobjednik festivala sinoć u ljetnom kinu Jadran.

Tradicionalna, besplatna projekcija pobjedničkog domaćeg filma ove je godine festivalskoj publici donijela apsolutnog pobjednika 66. Pulskog filmskog festivala, film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević, a zbog velikog interesa publike održana je i dodatna projekcija u 23.00 sata, odmah nakon završetka prve.

Intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski na početku se obratila publici i pročitala pismo koje je redateljica Dana Budisavljević uputila dubrovačkoj publici, a u kojem među ostalim stoji: „Projekcija u Dubrovniku je prva nakon premijere u pulskoj areni prije točno tjedan dana. Voljela bih da mogu biti s vama večeras da osjetim je li ono što sam doživjela u Puli bio san ili stvarnost. Nagrade kažu da je bila stvarnost, ali ja gotovo da nisam sigurna, sve je nekako predobro da bi bilo istinito. Zahvaljujem svim divnim glumcima koji su sudjelovali u filmu, od kojih mnoge možete gledati u predstavama Dubrovačkih ljetnih igara. Tako je večeras s vama Livio Badurina koji je u filmu sjajno utjelovio nadbiskupa Stepinca. Zadnjih dana se o filmu puno pisalo i govorilo u medijima, a vas sada molim da zaboravite sve što ste čuli i čitali, sva vaša znanja i očekivanja i pustite da vam film ispriča jednu nevjerojatnu, ali istinitu priču koja se dogodila prije više od 70 godina.“

Ova igrano-dokumentarna drama u 88 minuta prikazuje riskantnu akciju koju Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće uvjerena da njezin život nije vrjedniji od života nedužno progonjenih te iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od 10.000 djece. Osim Velike Zlatne arene za najbolji film, Dnevnik Diane Budisavljević osvojio je i nagradu publike Zlatna vrata Pule te Zlatne arene za režiju i montažu. U obrazloženjima nagrada koje su dodijeljene jednoglasno, stoji kako je „autorica na uvjerljiv način spojila igrano, dokumentarno i arhivsko te retorički uvukla gledatelja u zbivanja.“ Osim toga, ocijenjeno je kako se na primjeren način pristupilo važnoj povijesnoj temi te u njezinu relevantnost uvjerilo i gledatelje, a nagrađena „precizna montaža usuglasila je sve segmente filmskog pripovijedanja i oblikovala ritmičnu strukturu čitave cjeline.“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.