Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

70. DLJI: "Dnevnik Diane Budisavljević" u ljetnom kinu Jadran

24.07.2019.

16:02

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

U suradnji s Pulskim filmskim festivalom i Kinematografima Dubrovnik, Dubrovačke ljetne igre i ovog ljeta prikazuju najbolji hrvatski dugometražni film u ljetnom kinu Jadran večeras s početkom u 21:30 sati.

Tradicionalna, besplatna projekcija pobjedničkog domaćeg filma ove godine donosi apsolutnog pobjednika 66. Pulskog filmskog festivala, film "Dnevnik Diane Budisavljević", 'istinitu priču o najboljim ljudima u najgorim vremenima', redateljice Dane Budisavljević.

Osim Velike Zlatne arene za najbolji film, Dnevnik Diane Budisavljević osvojio je i nagradu publike Zlatna vrata Pule te Zlatne arene za režiju i montažu.

U obrazloženjima nagrada koje su sve četiri dodijeljene jednoglasno, stoji kako je 'autorica na uvjerljiv način spojila igrano, dokumentarno i arhivsko te retorički uvukla gledatelja u zbivanja'.

Osim toga, ocijenjeno je kako se na primjeren način pristupilo važnoj povijesnoj temi te u njezinu relevantnost uvjerilo i gledatelje, a nagrađena 'precizna montaža usuglasila je sve segmente filmskog pripovijedanja i oblikovala ritmičnu strukturu čitave cjeline'.

Ova igrano-dokumentarna drama u 88 minuta prikazuje riskantnu akciju koju Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće uvjerena da njezin život nije vrjedniji od života nedužno progonjenih te iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od 10 000 djece. Austrijsko podrijetlo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana.

Redateljica i scenaristica Dana Budisavljević diplomirala je na Odsjeku za filmsku i TV montažu ADU u Zagrebu. Kao redateljica debitirala je dokumentarnim filmom "Sve 5!" (Factum, 2004.), a širu popularnost stekla obiteljskim filmom "Nije ti život pjesma Havaja" (2012.).

Kao producentica potpisuje dokumentarni serijal "Betonski spavači" Saše Bana, filmove" Lijepo mi je s tobom znaš" Eve Kraljević, "Onda vidim Tanju" Juraja Lerotića i druge. "Dnevnik Diane Budisavljević" njen je prvi dugometražni film.

Dianu glumi Alma Prica, a među ostalima značajne uloge su ostvarili: Igor Samobor, Ermin Bravo, Biserka Ipša, Areta Ćurković, Mirjana Karanović, Vilim Matula, Krešimir Mikić i Livio Badurina. Direktor fotografije je Jasenko Rasol, a scenarij je uz redateljicu radila Jelena Paljan. Producent filma je Hulahop iz Hrvatske, a koproducenti slovenski December film i srpski This and That productions.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.