Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

70. DLJI: Jedan od najboljih svjetskih trubača uz DSO u Dvoru

20.07.2019.

09:21

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Glazbeni program jubilarnih 70. Igara nastavlja Dubrovački simfonijski orkestar s virtuoznim trubačem Håkanom Hardenbergerom pod ravnanjem dirigenta Franza Antona Kragera večeras u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora.

Na programu je filmska glazba Aarona Coplanda, Koncert za turbu u E-duru Johanna Nepomuka Hummela, "Ljetna večer" Zoltána Kodálya, "Couperinov grob" Mauricea Ravela te "Svečanost Usamljene zvijezde", suita od pet skladbi u obradi Roberta Nelsona, posvećena Teksasu.

Dubrovački simfonijski orkestar jedan je od nositelja glazbenog dijela programa Igara te važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. Njegovi članovi su akademski glazbenici koji su znanje stjecali uglavnom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ali i diljem svijeta. Orkestar surađuje s brojnim priznatim svjetskim umjetnicima, a mnoge od tih suradnji ostvarene su upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama tijekom desetljeća.

Ovog puta, pridružuje im se švedski trubač Håkan Hardenberger, poznat po svojim izuzetnim izvedbama koje su ga, uz inovativnost i virtuoznost, dovele na mjesto jednog od vodećih svjetskih solista. Tijekom bogate glazbene karijere svirao je s najvećim svjetskim orkestrima: Njujorškom i Bečkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Švedskog radija, Berlinskom filharmonijom i Londonskim simfonijskim orkestrom, a u dvorani koja ugošćuje samo izuzetne svjetske izvođače, Carneige Hall, nastupio je s Bostonskim simfonijskim orkestrom. Brojni istaknuti autori kao što su Harrison Birtwistle, Brett Dean i Hans Werner napisali su djela upravo za njega.

Koncertom u atriju Kneževa dvora upravljat će američki dirigent Franz Anton Krager koji vrsno ravna najvećim svjetskim orkestrima u najznačajnijim svjetskim dvoranama – u Kennedyjevu centru u Washingtonu, Gewandhausu u Leipzigu, moskovskoj Državnoj palači Kremlj, sidnejskoj Operi i drugima.

Drugi festivalski koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra na programu je 12. kolovoza u Dvoru, kad će nastupiti pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića uz violinisticu Katarinu Kutnar te praizvesti kompoziciju Ciklus.mp3 za gudače Ivana Violića. Na programu su i Violinski koncert Čajkovskog te Beethovenova Eroica.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 posto pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 posto popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kuna donosi voucher za 30 posto popusta na festivalske suvenire.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.