Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

70. DLJI: Kakva je mogućnost suradnje s francuskim kulturnjacima?

22.07.2019.

11:08

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski razgovarale su tijekom simpozija "Budućnost ambijentalne izvedbe" sa Simonom Pons-Rotbardtom, voditeljem programa francuskog Centre des monuments nationaux, o mogućnostima suradnje dviju institucija.

Simon Pons-Rotbardt predstavio je rad Centa za nacionalne spomenike, vladinog tijela pod francuskim Ministarstvom kulture, koje je zaduženo za konzervaciju, restauraciju i upravljanje povijesnim prostorima i građevinama koji su u vlasništvu francuske države.

Simon Pons-Rotbardt za Centar je kreirao projekt "Spomenici u pokretu", koji se bavi razvojem izvedbenih umjetnosti na mjestima baštine, a taj nacionalni program plesa i cirkusa ove godine slavi petu godinu pozivajući publiku da otkrije francuske povijesne dragulje kroz izvedbe perspektivnih i uvaženih umjetnika iz svijeta plesa i cirkusa.

Jelka Tepšić je gosta upoznala s bogatom ladanjskom spomeničkom baštinom Dubrovnika te brojnim ljetnikovcima na širem području grada i projektima njihove revitalizacije. Istaknuti su primjeri jedinog potpuno obnovljenog ljetnikovca Bunić-Kaboga na Batahovini, kojeg je Pons-Rotbardt i razgledao s neskrivenim oduševljenjem kako je sam spomenuo, zatim ljetnikovca Gučetić u Rijeci dubrovačkoj u kojem se otvara memorijalni centar Ruđera Boškovića i društveni centar, ali i ostalih koje tek čeka obnova i nova kulturna namjena.

Simon Pons-Rotbardt, koji se prije dolaska u Dubrovnik susreo u Zagrebu s predstavnicima Ministarstva kulture te Francuskog instituta u Hrvatskoj, istaknuo je kako je impresioniran Dubrovnikom, njegovom spomeničkom baštinom te festivalom o kojem je mnogo slušao i ranije u Francuskoj.

Razgovaralo se o mogućnostima koprodukcija na području site-specific izvedbi te razmjeni umjetnika. Pitanja aktivacije spomenika i pronalaska novih izvedbenih lokacija, zajedničke su nam teme, istaknuo je Pons-Rotbardt. Nadalje, govorilo se o izazovima privlačenja publike, posebice novih publika te naročito turista. Dora Ruždjak Podolski istaknula je primjer lanjskog festivalskog programa "Inside-Out", kao uspješnog programa intervencije u prostoru i site-specific izvedbe na koju su sjajno reagirali upravo turisti koji su se tamo našli.

Boravak Simona Ponsa-Rotbardta u Dubrovniku i njegovo izlaganje "Baština i pokret" na simpoziju "Budućnost ambijentalne izvedbe", kojeg su Dubrovačke ljetne igre organizirale u sklopu dvogodišnjeg projekta "Future Epics" podržanog od strane Europske komisije unutar programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, podržao je Francuski institut u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.