Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

70. DLJI: Maestralni Ozren Grabarić u mono-operi "Dnevnik jednog luđaka"

12.07.2019.

11:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Komorni spektakl u trajanju od svega sat vremena kroz glazbu, video i dramsku izvedbu istražuje izvitoperenu percepciju svijeta jednog činovnika kojeg društvo marginalizira i otpisuje kao nepoželjnog.

Mono-opera po Gogoljevoj kratkoj priči Dnevnik jednog luđaka u režiji Marjana Nećaka i u izvedbi maestralnog Ozrena Grabarića na programu je 70. Igara večeras u 21.30 na tvrđavi Bokar.

"Dnevnik jednog luđaka" N. V. Gogolja jedan je od najranijih detaljnih prikaza shizofrenije, nastao puno prije nego je bolest dobila svoje mjesto i ime u medicini. Gogoljeva pripovijetka ne analizira bolest u medicinskom smislu, već propituje društvo u kojem pojedinac pokušava pronaći smisao vlastitog postojanja, društvenog položaja i identiteta uopće. Gogolj progovara o bolesti društva i podsjeća nas da smo zapravo svi mi u nekoj vrsti sukoba sa stvarnošću.

U sve izraženijoj borbi između istoka i zapada, lijevog i desnog, vjerskog i ateističkog poimanja svijeta, svatko se bori za svoju normalnost i, paradoksalno, u takvoj borbi ispada lud. Predstava se izvodi na engleskom i španjolskom jeziku s titlovima na hrvatskom jeziku, a od svoje premijerne izvedbe 2015. godine osvojila je više od deset nagrada na brojnim festivalima u regiji i ostatku Europe.

Ulaznice za ovu izvedbu dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30, gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 posto pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard i Maestro karticama ostvaruje se 10 posto popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 posto popusta na suvenire.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.