Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

70. DLJI: Praizveden Vojnovićev "Geranium"

21.08.2019.

11:03

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Treći premijerni dramski naslov jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara "Geranium", nastao prema istoimenoj pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki "Otok" Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović i dramaturgiji Ivana Penovića, praizveden je sinoć u parku Umjetničke škole.

Vojnovićeva priča o samoći, koja je danas prisutnija nego ikada prije, te spoj iskustva i mladosti Festivalskog dramskog ansambla, ali i autorskog tima, oduševili su festivalsku publiku pa je ansambl nagrađen dugotrajnim aplaudiranjem.

Novelistički prvijenac Iva Vojnovića "Geranium", najavljivao je tada, krajem 19. stoljeća, nadolazeći val hrvatske moderne i simbolizma u književnosti. Otkrivajući žensku perspektivu, "Geranium" je priča o jednoj usiđelici Mari i o samoći. Vojnović u "Geraniumu", kao i u drugim svojim velikim djelima poslije, uzima tu samoću kao kontinuirano, progresivno stanje, samoću kao prostor i vrijeme identifikacije stanja lika.

Samoća u ovom djelu pitanje je prepuštanja sudbini te je iskaz zarobljenosti podneblja u kojem smo rođeni. Mare se druži sa samoćom, kako je drugi ne bi morali upoznati. U ovoj predstavi tom Vojnovićevom viđenju samoće kao nadopuna, ali i kao kontrast, postavljen je "Otok" Antuna Šoljana koji se nudi kao mjesto za bijeg i kao mjesto u kojem možemo ostati sami, odmoriti se i ući u samoću, kojoj, za razliku od one u "Geraniumu", naziremo kraj, ali ga ne priželjkujemo.

Festivalski dramski ansambl uz maestralnu Doris Šarić Kukuljica, koja je u glavnoj ulozi Mare snažnom izvedbom u pojedinim scenama dovodila publiku do suza, čine Irena Tereza Prpić kao Marica, Nikola Baće u ulozi profesora, Jelena Miholjević koja utjelovljuje Pavlu, Lucu igra Tena Nemet Brankov, Nataša Dangubić tetu, Marin Klišmarić Vlada, Filip Detelić oca i Toma, Iva Šimić majku i Zdenku, a Romano Nikolić Harona.

Uz mladu redateljicu Marinu Pejnović koja se iskazala i lani na 69. Igrama horizontalnim čitanjem Držićevog Odbrojavanja, te mladog dramaturga Ivana Penovića, koji zajednički potpisuju i adaptaciju djela, autorsku ekipu predstave čine kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, autor glazbe Josip Maršić te dizajner svjetla Elvis Butković. Jezični savjetnik na predstavi je Maro Martinović, asistentica dramaturga je Antonela Tošić, dekoraterka cvijeća Vesna Sretović-Čeljo, a inspicijentica Virginija Bolfek.

Dugogodišnji partner i pokrovitelj Dubrovačkih ljetnih igara, OTP banka donator je ove predstave, a Dubrovačke ljetne igre zahvaljuju i Zlatarni Križek, trgovini Michal Negrin i Festival Shopu na poklonjenom nakitu za potrebe produkcije, kao i Tekstilprometu.

Reprizne izvedbe na rasporedu su do 24. kolovoza u parku Umjetničke škole s početkom u 21:30, a ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.