Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

70. DLJI: Predstavljanje knjige "Anamnesis" Sandre Uskoković

28.07.2019.

14:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

U sklopu popratnog programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara večeras u 21 sat u atriju palače Sponza održat će se predstavljanje knjige "Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru" autorice Sandre Uskoković.

Uz autoricu, knjigu će predstaviti Davor Mojaš, Ivana Jelavić, Božo Benić i Boris Bakal. Moderatorica razgovora bit će Jelena Obradović Mojaš.

Knjiga "Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru" u nakladi izdavačke kuće UPI2M BOOKS predstavlja radove hrvatskih umjetnika od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas koji istražuju kako se percipira, zamišlja i doživljava te na koji način oblikuje javni prostor.

Ona nadilazi disciplinarne granice, provokativno otvarajući područje urbano-prostorne analize i misli prema perspektivama i pristupima kreativaca iz 'neurbanih disciplina'.

Knjiga je podijeljena u devet poglavlja koja pokrivaju teoretske, istraživačke i praktične pristupe dokumentiranja i djelovanja na javni prostor i grad kroz različite umjetničke formate, uključujući ispitivanje načina na koji naša percepcija i sudjelovanje u urbanom okolišu bivaju izmijenjeni interakcijom umjetničkih praksi i projekata koji se bave javnim prostorom.

Odabrani umjetnici i djela bilježe sljedeće prakse istraživanja odnosa: subjekta i svijeta, konteksta, umjetnika i gledatelja, kao i specifično ponašanje umjetnika prema vlastitom djelu i djelovanju u prostoru, uključujući participacijske estetike.

Autorica Sandra Uskoković doktorirala je 2010. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za povijest umjetnosti te je izvanredni profesor na Sveučilištu u Dubrovniku na Odjelu za umjetnost i restauraciju. Svoje interese za likovno i literarno objedinjuje pišući članke i recenzije za niz domaćih i stranih časopisa. Njeno područje istraživačkog interesa obuhvaća umjetničku kritiku, teoriju i povijest arhitekture, kulturalne studije, vizualnu kulturu i suvremene umjetničke prakse.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.