Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

70. DLJI: Slavni Marijinski balet impresionirao festivalsku publiku

05.08.2019.

12:47

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Slavni Marijinski teatar, jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih baleta u svijetu, nastupio je sinoć na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, zadivivši brojnu publiku koja je na ovu izvedbu stigla iz čitave regije.

Park Gradac na dva je dana pretvoren u kulisu baleta u dva čina "Četiri godišnja doba" u koreografiji Ilje Živoja pripremljenog na glazbu Maxa Richtera prema Vivaldiju.

"Izmjena godišnjih doba je mnogo više od promjene vremena, ona simbolizira sve što se događa na Zemlji. Smrt slijedi život, jedno stanje prelazi u drugo, a sve te beskrajne promjene postoje otkako je svijeta. Moja Godišnja doba također su ciklus sa stalnom izmjenom emocija i stanja: ljubavi, mržnje, ravnodušnosti, prve iskre i velike tame. Moji likovi uvijek su suočeni s izborom, boreći se sami sa sobom i jedni s drugima, iako predstava nema jasnu priču", rekao je o svojoj koreografiji Ilja Živoj.

Balet "Četiri godišnja doba", premijerno izveden 2017. godine, prva je cjelovečernja baletna predstava ovog mladog koreografa, proglašena i nagrađena u premijernoj sezoni kao predstava godine u Sankt Peterburgu te dočekana s oduševljenjem u svijetu. Na isti način Marijinski je dočekan i u Dubrovniku, a prisutne su zadivili savršenom elegancijom pokreta te prenesenom emocijom, ganuvši dio publike do suza.

Ispraćeni su dugotrajnim aplauzom i ovacijama stoga se slobodno može reći kako ovo gostovanje ruskog baleta predstavlja jedan od vrhunaca programa jubilarnih 70. Igara. Branimir Pofuk tako je zapisao da je ovo prvo gostovanje legendarne baletne trupe iz Sankt Peterburga najljepši mogući dragulj ugrađen u krunu programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara.

Čuveni Marijinski balet utemeljen je u 18. stoljeću u Sankt Peterburgu kao Carski ruski balet, a veći dio 20. stoljeća poznat i slavan kao lenjingradski Kirov, neizostavno je, nezamjenjivo i legendarno mjesto baleta i plesa, mjesto na kojem su nastajala neka od najvećih i dandanas najomiljenijih djela te umjetnosti, uključujući i najizvođenije od svih – "Orašara".

To je mjesto s kojeg je u osvajanje svijeta kretala čitava plejada legendarnih plesača i koreografa, mjesto njegovanja i čuvanja najstrožih kanona te lepršave i zahtjevne umjetnosti, a istodobno ishodište i njenih revolucionarnih modernizatora i inovatora. Iz ovog 'sanktpeterburškog baletnog svetišta' izašli su tako i Nižinski, Pavlova, Nurejev i Barišnjikov.

Ovo gostovanje u Dubrovniku prvo je pojavljivanje Marijinski baleta s nekim cjelovečernjim baletom u regiji u novijoj povijesti, a pred festivalskom publikom bit će izveden i večeras, 5. kolovoza od 21:30 na parku Gradac. Ulaznice su rasprodane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.