Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

70. DLJI: Večeras otvaranje izložbe "Iza Igara" Marka Ercegovića

17.08.2019.

12:43

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

"Iza Igara", treća izložba jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara, koja donosi fotografije Marka Ercegovića koji je bilježio zanimljiva, inače nevidljiva, zakulisna događanja u nastajanju festivala, bit će otvorena večeras u 21 sat u atriju palače Sponza.

Jedan od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara Marko Ercegović, u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat je dao upravo kazališnoj fotografiji. Iako inače bilježi sjajne fotografije glumaca na sceni, Marko Ercegović ovog ljeta svoj objektiv usmjerava i prema radnicima iza scene; krojačima, scenskim radnicima, redateljima i glumcima neposredno prije ili nakon predstave, ali i prema zbivanjima u Festivalskoj palači, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika inače nema priliku vidjeti.

Autorica teksta kataloga izložbe Helena Puhara zapisuje kako je ova izložba „pohvala radnicima, umjetnicima i publici. Svima onima bez kojih krajnji proizvod – predstava ili koncert, ne bi bio moguć. Fotografskim dnevničkim zapisima Marko nas uvodi u prostor 'iza', kao i u prostor 'prije'. Na fotografijama pratimo postavljanje scenografije, kostimografe na djelu, vozače, razne kancelarijske poslove, napete glumce, čistačice. Pratimo jedan drugačiji svijet od onoga više - manje poznatog trenutka kada nas razvođači upute na određeno mjesto u gledalištu. U prostoru 'iza' i prostoru 'prije' svi su jednako važni i svi sudjeluju u zajedničkoj aktivnosti koja za krajnji cilj ima predstaviti publici neko umjetničko djelo.“

Nešto više od 150 fotografija bit će predstavljeno u atriju palače Sponza u subotu, 17. kolovoza u 21 sat, a izložba će otvorenom ostati do zatvaranja 70. Igara 25. kolovoza, nakon čega će biti preseljena u Zagreb u prostor KIC-a u sklopu programa „Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.