Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

70. DLJI: Wang i Ottensamer digli publiku u Dvoru na noge!

07.08.2019.

14:14

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Svjetske zvijezde klasične glazbe, pijanistica Yuja Wang i klarinetist Andreas Ottensamer nastupili su sinoć u atriju Kneževa dvora, osvojivši brojnu festivalsku vrhunskom izvedbom, karizmatičnom pojavom i senzacionalnim koncertom.

Na programu su bila djela Webera, Brahmsa, Schuberta, Mendelssohna, Debussyja i Chopina, a planiranu posljednju skladbu, Horovitzevu Sonatinu za klarinet i glasovir zamijenili su Brahmsovom Sonatom br. 1.

Nastup ovih izvanserijskih umjetnika jedan je od vrhunaca glazbenog programa jubilarnih 70. Igara, što je potvrđeno gromoglasnim aplauzima, kao i nevjerojatnim peterostrukim vraćanjem na bis. Kao glazbeni dodatci izvedeni su: treći stavak sonatine Josepha Horovitza, Tea For Two Doris Day, Gershwinov Summertime, Kapustinova koncertna etida te Marquezov Danzon br. 2.

"Volim koncerte na otvorenom, a ovaj pruža intimu zatvorenog prostora s otvorenim nebom iznad nas što nas približava prirodi te mi se zbog toga Dubrovnik odmah svidio", istaknula je Yuja Wang, a Andreas Ottensamer dodao da cvrkut ptica koji dopire u prostor tijekom koncerta stvara osjećaj povezanosti i bez obzira na broj ljudi u publici, atrij Kneževa dvora doima se tada kao centar grada. Dodali su kako uživaju i definitivno se žele vratiti na festival još mnogo puta.

Superlativi kritičara i ovacije publike stalni su pratitelji blistave karijere pijanistice Yuje Wang, prepoznatljive po vrhunskom umijeću i karizmatičnoj scenskoj pojavi. Umjetnica godine 2017. prema časopisu Musical America veliki međunarodni uspjeh ostvarila je 2007. godine kada je zamijenila Marthu Argerich kao solistica s Bostonskim simfonijskim orkestrom, a dvije godine kasnije potpisala je ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon te se od tada, nizom nastupa i albuma koji su dobili izvrsne ocjene kritike, etablirala kao jedna od vodećih svjetskih pijanistica, kojoj je ovaj koncert na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama bio ujedno i prvi nastup u Hrvatskoj.

Njen glazbeni partner na koncertu u Dvoru, austrijski klarinetist Andreas Ottensamer lani je na 69. Igrama naklonost festivalske publike i kritike osvojio jedinstvenom ljepotom tona koji stvara svojim instrumentom. Od 2011. godine Ottensamer je prvi klarinet Berlinske filharmonije, a kao solist nastupa i u najznačajnijim koncertnim dvoranama diljem svijeta s orkestrima kao što su Bečka, Rotterdamska ili Seoulska filharmonija, Tokijski metropolitanski simfonijski orkestar, Orchestre Métropolitain i drugi. Ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon potpisao je 2013., čime je postao prvi solo klarinetist kojem je to pošlo za rukom.

Za svoj drugi album Brahms - The Hungarian Connection Ottensamer je 2015. primio nagradu ECHO Klassik za instrumentalista godine. Andreas Ottensamer i Yuja Wang objavili su u ožujku ove godine zajednički album naziva Blue Hour u izdanju Deutsche Grammophonea.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.