Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

71. DLJI: Četiri saksofona Papandopulo kvarteta u Kneževu dvoru

16.08.2020.

14:26

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava "Papandopulo kvartet" nastupit će večeras u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora u sklopu glazbenog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara i izvesti zanimljiv repretoar.

Repertoar je, naime, sačinjen od 'željeznog' repertoara za saksofon kvartete, ali i djela hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, Petra Obradovića i Gordana Tudora.

Kvartet čine četiri hrvatska saksofonista: Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon), redom diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda prof. Dragana Sremeca.

Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista. Tijekom studija i u godinama nakon diplome djelovali su, uz ostale glazbeničke aktivnosti, u sastavu New sax quartet, s kojim su od 2000. godine ostvarili niz zapaženih nastupa, a 2013. godine uzimaju ime Papandopulo kvartet.

Kvartet, specijaliziran za izvođenje hrvatske glazbe, naročito suvremene, ovaj put izvest će i „željezni“ repertoar kvarteta saksofona u koji spada i djelo francuskog skladatelja Quatuor Pierre-Max Duboisa, a tom repertoaru dodati će i skladbu Tintamarre francuskog skladatelja Régis Campoa. Izvest će i Tri scene svog člana i skladatelja Gordana Tudora kao i za klavir izvorno napisane Tri studije jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, u aranžmanu Ivana Batoša za četiri saksofona. Moći će se čuti i Petrichor dubrovačkog trubača i skladatelja Petra Obradovića, a koncert će zaključiti izvedba Rossini per quatro Giachina Rossinija u aranžmanu Gaetana Di Bacca. Radi se o temama iz opera Seviljski brijač, Kradljiva svraka, Talijanka u Alžiru i Semiramida te iz pjesme-tarantelle La danza, koje će rasplesano zaokružiti program.

Nastupi Papandopulo kvarteta redovito su praćeni odobravanjem publike i pohvalama kritike, a održali su preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te su redoviti gosti na pozornicama i festivalima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Srbiji. Godine 2013. objavili su album Papandopulo u izdanju Croatia Recordsa koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porina za najbolju skladbu te se nekoliko godina nalazio na ljestvicama najprodavanijih albuma klasične glazbe u Hrvatskoj. Prošle godine u lipnju dodijeljena im je Diploma Milka Trnina, a nedugo nakon toga osvojili su i prvu nagradu - Grand Prix na međunarodnom natjecanju 3rd International Berliner Music Competition u konkurenciji od 40 komornih sastava. Osim prve nagrade u kategoriji profesionalnih komornih sastava osvojili su i dodatnu nagradu njujorške koncertne agencije Manhattan Concert Artist Award, a kao pobjednici imali su čast nastupiti u dvorani Berlinske filharmonije.

Ulaznice za ovaj jedinstveni koncert još uvijek su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1). Uz kupnju ulaznica Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kuna donosi i voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. OTP banka d.d. programom vjernosti OTPeticom korisnicima omogućuje dodatnih 10% popusta pri kupnji ulaznica na prodajnom mjestu u Festivalskoj palači.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se moli publiku da se pridržava istih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.