Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

71. DLJI: "Intimnost" Biljane Srbljanović premijerno u Lazaretima

13.08.2020.

16:51

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Predstava „Intimnost“ redatelja Andreja Nosova i dramaturginje Biljane Srbljanović u produkciji Fondacije Heartefact iz Beograda, premijerno će u sklopu europskog projekta „Future Epics“ biti izvedena pred festivalskom publikom večeras u 21.30 u Lazaretima.

„Intimnost“ se bavi najaktualnijom temom današnjice – novim virusom. Predstava istražuje što se to promijenilo u našem životu, radu, odnosu prema „drugom“ i prema sebi. Glumci Leon Lučev i Jelena Graovac kroz mnoštvo kratkih priča o distanci, disciplini, privatnosti i novim odnosima koji se formiraju u periodima (samo)izolacije, svojom igrom teže preispitati je li moguće sačuvati intimnost u doba pandemije.

"Novi, nepoznati i zastrašujući virus, iako dugo očekivan, zatekao je svijet potpuno nespremno. Karantena, izolacija, zaraza, umiranje - nije ništa novo u povijesti dramske literature, ali je, u suvremenom svijetu koji je nesposoban na samoću, postalo gotovo jednako teško biti bolestan ili zaštititi se. Dva dramska umjetnika kroz kratke priče, labavo povezane anegdote, pletu u veću sliku promjene svijeta kojoj prisustvujemo, stvaranje nove paradigme društvenih odnosa, a da toga nismo ni svijesni", kazala je povodom premijere predstave dramaturginja Biljana Srbljanović, koja je i sama nedavno preboljela korona virus.

Ostatak autorskog tima čine Selena Orb koja potpisuje kostime i scenografiju te skladatelj Draško Adžić. Asistent dramaturginje je Ognjen Aksentijević, a izvršna producentica Selena Pleskojnić.

Na programu ovogodišnjih 71. Igara još su dvije premijerne produkcije nastale u sklopu projekta „Future Epics“ sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i to plesna predstava „Zagrljaj“ koju će partneri iz Švedske, iz Vitlycke centra za izvedbene umjetnosti, izvesti u ponedjeljak 17. kolovoza u Lazaretima te „Grižula“ Marina Držića u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, u četvrtak 20. kolovoza u parku Gradac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.