Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

71. DLJI: Mara i Kata nasmijale festivalsku publiku

21.07.2020.

11:44

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Autorski projekt Saše Božića „Mara i Kata“, nastao u suradnji s dramskim umjetnicama Natašom Dangubić (Mare) i Doris Šarić Kukuljicom (Kate), i sudeći po interesu publike jedan od najočekivanijih naslova 71. Dubrovačkih ljetnih igara, premijerno je izveden sinoć na Kazermi pod Svetom Marijom.

Predstava je inspirirana legendarnom emisijom HR Radio Dubrovnika „Na posjedu u kundurica“ i knjigom „Dubrovačke kundurice“ Dese Begović Mrkušić no ova predstava na 71. Igrama počinje tamo gdje originalna radio snimka završava.

Podijeljena u tri dijela, predstava počinje s 2020. godinom odnosno sadašnjošću kao prvim dijelom nazvanim „Korektnost“. Mara i Kata pitaju se zatim „Što su nam ostavili?“ i publiku vraćaju u 2000. godinu referirajući se na sve ono što se događalo devedesetih, uključujući poslijeratnu privatizaciju, uništavanje tvornica i rasprodaju nekretnina, i to u kratkim scenama isprekidanima poznatim dubrovačkim glazbenim hitovima, kao što su pjesme Adio Mare, Stare ljubavi, Izišla je zelena naranča i Dubrovačka jesen. Predstava na koncu vodi u „Budućnost“, u 2040. godinu kad su Mara i Kata jedine preostale stanovnice Grada. Cijelo to vrijeme, ovaj tandem „analitičarki“ iz dvorišta ne prestaje kritizirati sve i svakoga svojim specifičnim humorom, tempiranim komičnim obratima, originalnim jezikom i apsurdnim prevrednovanjem pojma mudrosti svakodnevnice. Uigrane Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica lako uspijevaju nasmijati publiku, a ne propuštaju se našaliti i na vlastiti račun.

„Mara i Kata“ na programu su 71. Igara večeras 21. srpnja s početkom u 21.30 sati, sutra 22. srpnja u 21 sat i 23 sata te ponovno 3. i 4. kolovoza u 21.30 sati te 5. kolovoza u 21 i 23 sata. Sve ulaznice su rasprodane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.