Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

71. DLJI: O mentalnom zdravlju mladih progovorila "Marta i sedam strahova"

10.08.2020.

10:56

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Dojmljiva predstava Kazališne družine KUFER i KunstTeatra "Marta i sedam strahova" koja progovara o važnoj, a u javnosti nedovoljno prisutnoj, temi mentalnog zdravlja mladih, nastala u produkciji u suradnji s udrugom BoliMe, izvedena je sinoć u Lazaretima.

Predstava u režiji Natalije Manojlović prema tekstu Ivane Vuković, u formi suvremene bajke progovara o tjeskobi odrastanja Marte, prosječne dvadesetogodišnjakinje današnje generacije, te potiče na prijeko potreban razgovor o bolnim temama mentalnog zdravlja mladih. Martu igra Andreja Jandrić, a uz nju je u ulozi pripovjedača Svjetioničar Matija Čigir.

U predstavi su se kao personificirani strahovi na vizualno dojmljivim video projekcijama koje potpisuje Miro Manojlović pojavili Jerko Marčić, Sreten Mokrović, Adrian Pezdirc, Alma Prica, Anđela Ramljak, Damir Šaban i dječak Petar Vrbanić Đula, koji je na sinoćnjoj izvedbi bio među publikom pa su ga glumci Andreja Jandrić i Matija Čigir na kraju i izveli na poklon.

Sjajan posao na predstavi napravio je i ostatak autorske ekipe: kostimografkinja Ana Fucijaš, oblikovatelji svjetla Alen Marin i Anton Modrušan, snimatelj videomaterijala Aron Kovačić, snimatelji tona Branko Puceković i Filip Kovačić, producentica Romana Brajšab te asistentice produkcije Hana Zrnčić Dim i Laura Pribanić.

Predstava je nastala u sklopu preventivne kampanje s ciljem promocije mentalnog zdravlja mladih, u okviru projekta „Kufer x BoliMe – Pričamo o Marti i sedam strahova“ uz potporu programa Razvoj publike Ministarstva kulture. Premijera se održala lani na Svjetski dan mentalnog zdravlja, a uz samu predstavu, inicijativa BoliMe organizirala je i preventivnu kampanju, javnu tribinu te radionički program, dokazujući se kao elaboriran i posvećen rastući projekt koji aktivno pruža ruku u širu zajednicu.

Dubrovačke ljetne igre s BoliMe su lani ostvarile suradnju u sklopu koje je tijekom festivala održana radionica za mlade na temu „Anatomija srama“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.