Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

71. DLJI: Plesna suita "Horoskop" u atriju Kneževa dvora

17.07.2020.

13:58

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

U nastavku glazbenog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će klavirski duo Ivančić i Cikojević te uz kompozicije Poulenca i Milhauda, izvesti plesnu suitu Borisa Papandopula "Horoskop" večeras u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora.

U tome će im se pridružiti udaraljkaši Karmen Pervitić i Fran Krsto Šercar te plesači Viktoria Bubalo i Šimun Stankov.

Zrinka Ivančić Cikojević i Dalibor Cikojević program svog recitala na ovogodišnjim Igrama nazivaju „pravom apoteozom ritma i plesa“, u kojoj, uz ritmove i plesove Poulenca i Milhauda, središnje mjesto zauzima izvedba Papandopulove plesne suite „Horoskop“, inače inicijalnog projekta ovog dua. Koncertnu praizvedbu u izvornom obliku – klavir i udaraljke – djelo je doživjelo u Houstonu u Texasu 2017. godine jer, kako kažu, nije jasno jesu li u praizvedbi 1936. sudjelovali udaraljkaši, a nedavno su ga i snimili, s udaraljkašima Ivanom Kuljerić Bilić i Nikolom Krbanyevitchem.

Papandopulo je „Horoskop” započeo skladati u Zagrebu, gdje je 16. srpnja 1935. završio pisanje glazbe horoskopskog znaka raka. Posljednji stavak ciklusa, Blizanci, završio je u Splitu 15. kolovoza iste godine. Prema do sada dostupnim podacima suita je praizvedena u Beogradu 8. ožujka 1936. u Narodnom pozorištu u okviru „Matineje Plesnog studija Ane Maletić“. Sudeći prema glazbenoj strukturi, harmoniji i ritamskoj komponenti ova plesna suita uistinu jest „rađena u modernističkom duhu“ i „bavi se različitim karakteristikama znakova koje astrologija pripisuje ljudima“. To je i svojevrstan pokušaj ocrtavanja psiholoških karakteristika svakog pojedinog horoskopskog znaka glazbom. Slijed znakova, nakon uvodne Predigre odgovara uvriježenom redoslijedu znakova u horoskopu.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1). Uz kupnju ulaznica Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kuna donosi i voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. OTP banka d.d. nastavlja tradiciju podupiranja Igara, a ove godine s programom vjernosti OTPeticom korisnicima omogućuje dodatnih 10% popusta pri kupnji ulaznica na prodajnom mjestu u Festivalskoj palači. Upite vezane za kupnju ulaznica zaprima festivalski
Ured prodaje na e-mail adresu: sales@dubrovnik-festival.hr ili na telefonski broj: 020 / 326 -123.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se moli publiku da se pridržava istih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.