Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

71. DLJI: Recital Janje Vuletić i Maroja Brčića u Kneževu dvoru

08.08.2020.

14:32

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

U sklopu glazbenog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić večeras u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora i izvesti program prožet mediteranskim sadržajima.

Od grčkih pjesama Maurica Ravela preko španjolske glazbe za gitaru do novog djela Zorana Juranića inspiriranog Dalmacijom.

Uz Ravelov ciklus Pučkih pjesmi i Dvije hebrejske pjesme u obradi za gitaru Maroja Brčića te spomenutih Pučkih grčkih pjesmi, u prvom dijelu koncerta publika će čuti i Poklon učitelju iz ciklusa 24 Caprichos de Goya talijanskog skladatelja Marija Castelnuova-Tedesca.

Drugi dio ove jedinstvene glazbene večeri donosi praizvedbu ciklusa Pjesmice sa dna škrinje Zorana Juranića, koje je ovaj kompozitor napisao na tekstove iz dalmatinske narodne poetske baštine. Prve dvije pjesme, Mare moja, dušo moja i Ninaj, ninaj, zlato moje, su iz Konavala, Savila se tuga, oko mene potječe iz Prvić Luke, dok je Oj, pitomi sokole iz Splita. Slijede španjolski skladatelji, Tri mala komada Joaquína Rodriga, a zatim i Sedam španjolskih pučkih pjesama Manuela de Falle u obradi za gitaru Darka Petrinjaka.

Rođeni Dubrovčani, Janja Vuletić i Maroje Brčić svoje su glazbeno obrazovanje započeli u Dubrovniku u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića te u međuvremenu izgradili svjetski značajne karijere.

Iako su oboje bez sumnje rado viđeni gosti festivala, Maroje Brčić nešto je češće nastupao i to u raznim glazbenim formacijama, a za koncert sa Zoranom Dukićem nagrađen je 2009. godine nagradom Orlando, baš kao i za koncert 4 gitare, uz Zorana Dukića, Petrita Çekua i Tvrtka Sarića, 2017. godine.

Zapaženi debi na Igrama Janja Vuletić imala je 2012. godine kad je u atriju Kneževa dvora uz klavirsku pratnju Jonasa Vitauda izvela pjesme Schumanna, Brahmsa i Fauréa. Najranije uloge ostvarila je u züriškoj operi, nastupa zatim u Karlsruhe operi, u briselskom La Monnaie kazalištu, ženevskom Grand Théâtre te brojnim drugim uglednim europskim kućama. Zadnjih godina, uz ostale uloge, Carmen je u Deutsche Oper am Rhein u Düsseldorfu, u beogradskoj operi je Nerone u L'incoronatione di Poppea, Gertruda je u Hamletu, Lukrecija u Silovanju Lukrecije i Klitemnestra u Iphinegie in Aulis u nacionalnom teatru u Ostravi i u praškom nacionalnom teatru Antonin Dvořák.

Ulaznice za ovaj jedinstveni koncert koji će odvija uz potporu zaklade Caboga Stiftung, dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr iliservisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1). Uz kupnju ulaznica Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kuna donosi i voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. OTP banka d.d. programom vjernosti OTPeticom korisnicima omogućuje dodatnih 10% popusta pri kupnji ulaznica na prodajnom mjestu u Festivalskoj palači.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se moli publiku da se pridržava istih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.