Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

71. DLJI: Sjajan nastup Papandopulo kvarteta u Dvoru

17.08.2020.

11:32

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Papandopulo kvartet, koji slovi kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, sinoć je u atriju Kneževa dvora festivalskoj publici priredio pravu glazbenu poslasticu izvevši probrana djela 'željeznog' repertoara za saksofon kvartete.

Djela su to hrvatskih suvremenih skladatelja Borisa Papandopula, Petra Obradovića i Gordana Tudora.

Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon) glazbu izvode sa smiješkom, ubojito su precizni, ali svježi, suvremeni, a na koncu ipak nepatvoreno klasični. Sve navedene kvalitete u punini su došle do izražaja u izvedbi Concertina Pierrea-Maxa Duboisa i Tintamarrea za 4 saksofona Régisa Campoa, dvije kompozicije koje su često na repertoarima kvarteta saksofona. Izvedene su i Tri scene koje je Gordan Tudor skladao u ljeto 2019. godine i koje je posvetio upravo Papandopulo kvartetu, zatim Tri studije Borisa Papandopula u preradi za saksofone Ivana Batoša, sonata Petrichor Petra Obradovića, inspirirana mirisom zraka poslije kiše, te na koncu rasplesana kompozicija Rossini per quatro Gaetana Di Bacca koja sadrži prearanžirane teme opera Seviljski brijač, Kradljiva svraka, Talijanka u Alžiru i Semiramida te pjesme La danza Giachina Rossinija. Kao glazbeni dodatak kvartet je izveo Patchwork Philippa Geissa i skladbu Ausencia Gorana Bregovića.

Glazbeni program 71. Dubrovačkih ljetnih igara nastavljamo već u utorak, 18. kolovoza u atriju Kneževa dvora s programom Dubrovnik na glazbenoj hridi koji će okupiti uzbudljiv ansambl ponajboljih dubrovačkih glazbenika pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.