Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

71. DLJI: "Tri sestre" Boba Jelčića izvedene u parku Gradac

14.07.2020.

11:04

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Autorski projekt Boba Jelčića "Tri sestre" sinoć je u parku Gradac izveo dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, unatoč jakom vjetru. Predstava je na programu 71. Igara i večeras u 21.30, a ulaznice su rasprodane.

Festivalska publika uživala je sinoć u prvom dramskom programu ovogodišnjih 71. Dubrovačkih ljetnih igara te u vrhunskoj glumačkoj izvedbi sjajnog ansambla HNK-a U Zagrebu, predvođenog Ninom Violić u ulozi Olge, Jadrankom Đokić u ulozi Maše te Irinom, Ivom Jerković.

Slavni Čehovljev komad „Tri sestre“ u ovom je autorskom projektu Boba Jelčića (inače dobro poznatog festivalskoj publici kojoj se, zajedno s Natašom Rajković, prvi put predstavio legendarnom „Radionicom za šetanje, pričanje i izmišljanje“ 2003. godine) polazišna točka za redateljsko i glumačko istraživanje.

Projekt preispituje i briše granice kazališne umjetnosti, otvara do sada zatvorene procese unutar kazališne kuće, propituje kako se likovi i motivi iz Čehovljeva vremena odnose prema ovome našemu i na koji način oni razgovaraju s publikom.

Kako ne bi ostalo samo na izvedbenom polju, ovaj proces poduzima i stvarne korake ka brisanju zadanih kazališnih okvira, otvaranju prema publici i propitivanju sadržaja koji su sami po sebi razumljivi kazalištu. Ne čudi stoga da su se glumci sinoć dobro snašli u nepovoljnim vremenskim uvjetima na Gradcu i improvizacijom predstavu prilagodili, te je tako umjesto u dva dijela s pauzom izveli u jednom skraćenom dijelu, kako publika ipak ne bi ostala uskraćena.

U nastavku dramskog programa 71. Igara ovaj vikend, 18. i 19. srpnja, posvećen je dječjim predstavama „Domaši“ Ane Marije Veselčić i „Stonoga Goga“ Andrijane Grgičević u produkciji Gradskog kazališta lutaka Split, dok ponedjeljak i utorak, 20. i 21. srpnja donose premijerne izvedbe autorskog projekta Saše Božića „Mara i Kata“ u izvedbi Nataše Dangubić i Doris Šarić Kukuljica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.