Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

71. DLJI: U Lazaretima zaplovili brodovi Igora Hajdarhodžića

26.07.2020.

11:03

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Izložba umjetnika Igora Hajdarhodžića "Dubrovnik plovi" otvorena je sinoć na platou Lazareta u sklopu popratnog programa 71. Dubrovačkih ljetnih Igara, a u suradnji s Dubrovačkom baštinom te Art radionicom Lazareti.

Izložene objekte u formi brodova, koje je umjetnik sastavio od mnoštva odbačenih predmeta dajući im novu funkciju, razgledati se može do 25. kolovoza, a ulaz je slobodan.

Izložbu je sinoć otvorio pomoćnik intendantice Igara Saša Božić, naglasivši kako su Igorovi brodovi samo naizgled ready made, a ako ih se pažljivije pogleda vidimo memorijske slojeve ljudskog iskustva koji su utkani u svaki od tih zagonetnih brodova. Autorovi brodovi afirmiraju reciklažu kao umjetnički postupak i otpad kao gradbeni materijal stavljajući u fokus pitanja poput ekologije, održivosti, ali i igre i mašte kao transportnog iskustva, pojasnio je Božić, zahvalivši se pritom Igoru Hajdarhodžiću te Tomislavu Kovačiću, autoru fotografija, na ovoj izložbi koja je svojevrsni poklon festivalu, Lazaretima, građanima i posjetiteljima grada.

Niz uglavnom od metala sazdanih brodova pristao je na plato Lazareta i daje priliku svakom strpljivom i pažljivom promatraču da uoči i najmanji dio od kojeg je brod sastavljen; dijelove poljoprivrednih strojeva i alata, dijelove mehanizama industrijskih mašina, pile, rešetke, dijelove bicikla, lance, šarafe, metalne mreže, kutije za alate i slično. Promatrač se mora odlučiti što doživljava gledajući ove radove, doživljava li predmet, detalj ili pak događaj. Naveden je na maštanje, razmišljanje i putovanje, a autor mu nudi transport. U mislima možemo otploviti nošeni nekim od ovih brodova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.