Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

719 godina korčulanske bratovštine Svih Svetih

09.10.2020.

11:36

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Na dan 8. listopada 1301. godine u gradu Korčuli je osnovana bratovština Svih Svetih, koja uz mlađe Svetoga Roka iz 1575. godine i Gospe od utjehe - pojasa iz 1603., kao najstarija bratovština u Dalmaciji.

Ona do danas nastavlja glavne zadaće na pomoći bratimima, održavanju pobožnosti ili bogoslužja i da  brinu o sakralnim objektima.

"Kako ove godine nema 'okrugle' obljetnice i zbog pandemije koronavirusa nema nikakvoga obilježavanja, ni u skorašnji imendan uz blagdan Svih Svetih", napominje gaštald Mihovil Depolo, podatkom da je bratovština utemeljena potpunim imenom Svih Svetih ili Dobre smrti, u doba prvog korčulanskog biskupa Ivana Kružića i biskupa Luke Leoni koji je poklonio patronat nad bratovštinom.

Stari običaji i tradicija sačuvali su neprocjenjivo umjetničko blago sakupljeno u crkvi i muzejskoj zbirci, a posebnost zbirke čine italo-kretske ikone dopremljene s otoka Krete venecijanskom galijom u 17. stoljeću, jedina zbirka takve vrste na hrvatskoj strani Jadrana.

U bratimskoj kući koja je spojena natkrivenim mostom sa crkvom je 4. ožujka 1961. godine uređena zbirka sakralnih umjetnina bratovštine. U zbirci je uz razne vrijedne predmete i isprave, bratimska odjela (tonige) i velike voštane svijeće postavljeno i bizantijsko raspelo iz 17. stoljeća. Ikone su bile većim dijelom i oštećene, da bi ih uprava bratovštine zadnjih godina najsuvremenijim metodama restaurirala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.