Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

72. DLJI: Sjajan festivalski debi kvARTeta u Dvoru

04.08.2021.

09:10

Autor: Radio Dubrovnik

DLJI

DLJI

Foto: - / -

Violinistice Đana Kahriman i Eva Šulić, violist Šimun Končić te violončelist Pavle Zajcev sinoć su u atriju Kneževa dvora prvi put zajedno nastupili kao gudački komorni ansambl naziva kvARTet, debitirajući, i trijumfirajući ako je suditi po oduševljenju festivalske publike.

U prvom dijelu kontrastnog, ali harmoničnog večernjeg programa, izveli su Gudački kvartet u F-duru op. 59 br.1 Ludwiga van Beethovena, jedan od tri njegova takozvana Rasumowsky kvartetaIako su ovi kvarteti među najpopularnijim Beethovenovim skladbama koje danas impresioniraju svojom simfoničnošću, isprva su naišli na nerazumijevanje suvremenika, no njihov autor ih nije zamislio ni za lako slušanje niti sviranje – u njima osciliraju intenzivne emocije i zahtijevaju veliko tehničko umijeće. Oživotvoriti tako komplicirano, čak i monumentalno djelo nije lak zadatak niti za iskusnije ansamble, no kvARTet je bio odvažan u svom izboru i uspješno su demonstrirali ne samo pojedinačni virtuozitet, već i savršenu skladnost.

Komplementarni zaigrani kasnoromantičarski šarm donio je drugi dio koncerta i Gudački kvartet u F-duru op. 96 tzv. AmeričkiAntonína Dvořáka. Odmarajući se koncem 19. stoljeća u Spillvilleu u američkoj saveznoj državi Iowi, skladatelja je inspirirala pastoralna idila, ali i specifični američki kulturalni kolaž pa sklada najkraće i najjednostavnije od svojih komornih djela. Svirajući Dvořákove vedre i neopterećene note koje u jednom stavku imitiraju pjesmu ptica, kvARTet je unio u Dvor svježinu kasnovečernjeg povjetarca.

Festivalska publika ispratila je umjetnike gromoglasnim pljeskom i uzvicima oduševljenja, pozivajući gudače na poklon pet puta, a za zahvalu dobivši dva glazbena dodatka. Tako su za kraj večeri Kahriman, Šulić, Končić i Zajcev odsvirali Orientale, jednu od pet Glazunovljevih Noveletta za gudače koja je istaknula i podcrtala folklorni kolorit ranijeg programa, te Porinom nagrađenu skladbu Čežnja Pavla Dešpalja, koja je u svakome pobudila čežnju za sljedećim koncertom kvARTeta.

Sljedeći koncert u Dvoru već je u petak, 6. kolovoza u 21:30 sati kada će vodeći američki tenor Lawrence Brownlee nastupiti uz klavirsku pratnju Vesne Podrug Kossjanenko, s odabranim repertoarom koji će uključiti Verdijeve, Rossinijeve i Lisztove solo pjesme, arije iz Donizettijevih opera te napolitanske pjesme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.