Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

73. DLJI: Bilić i Merčep uz Komorni sastav DSO-a u Kneževu dvoru

14.07.2022.

15:54

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

DSO

DSO

Foto: - / -

Komorni sastav Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz mlade soliste Franja Bilića na čembalu i Lovra Merčepa na saksofonu, a pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupit će u 21.30 u atriju Kneževa dvora izvodeći djela hrvatskih skladatelja Ruždjaka, Bjelinskog, Berse i Papandopula.

Koncertni program otvorit će Komorni sastav DSO-a i čembalist Franjo Bilić skladbom Andantino za gudače i čembalo skaladatelja, profesora i akademika Marka Ruždjaka, dok će se saksofonist Lovro Merčep predstaviti djelom Sinfonietta za saksofon, gudače i udaraljke nagrađivanog skladatelja osebujna stila Bruna Bjelinskog. Nakon pauze uslijedit će skladba Idila začetnika hrvatske glazbene Moderne Blagoja Berse u obradi Pavla Dešpalja te Sinfonietta za gudače skladatelja prepoznatljivog po inventivnosti i duhovitosti, Borisa Papandopula.

"Velika mi je čast ove godine nastupiti na Dubrovačkim ljetnim igrama, pogotovo zato što nastupam uz bok svog dragog prijatelja, kolege i sudionika u duu, saksofonista Lovra Merčepa. Nadam se da ćemo uz Ivana Huta festivalskoj publici pružiti nezaboravnu večer, poglavito jer izvodimo djela hrvatskih autora, među kojima se izborio i instrument kojeg najviše volim i najčešće sviram, a to je čembalo, sa skladbom Andantino Marka Ruždjaka. Vjerujem da ćemo tom malo psihodeličnom skladbom uspjeti začarati dubrovačku publiku naviklu na vrlo visoku razinu umjetnosti koja je okružuje od povijesti pa sve do danas", izjavio je Franjo Bilić.

Dubrovački simfonijski orkestar tradicionalni je sudionik programa Dubrovačkih ljetnih igara i važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. S poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima interpretira djela majstora baroka, klasike i romantizma, ne samo u jedinstvenim ambijentima svoga Grada, već i na turnejama u svijetu.

Koncertom u Dvoru ravnat će maestro Ivan Hut, inače i izvrstan violist koji je inspiraciju i ljubav prema dirigiranju pronašao uz velikog maestra Pavla Dešpalja. Od prosinca 2020. godine dirigent je u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, a dirigentski debi na Igrama imao je prethodnog festivalskog ljeta, na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Komornom orkestru pridružit će se i Franjo Bilić koji je diplomirao čembalo s magna cum laude u klasi prof. Pavla Mašića i dirigiranje u klasi Mladena Tarbuka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s Dekanovom te nevjerojatnih šest Rektorovih nagrada. Nastupao je u brojnim gradovima diljem Europe i u Wisconsinu te surađivao s gotovo svim orkestrima i većinom ansambala u Hrvatskoj.

Nastup će zabilježiti i mladi saksofonist Lovro Merčep koji je naobrazbu stekao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te Konzervatorijima u Lyonu, Versaillesu i Amsterdamu. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je na festivalima i koncertnim ciklusima u Hrvatskoj i inozemstvu, surađujući s perspektivnim hrvatskim glazbenicima. Osobitu pažnju posvećuje promicanju glazbenih djela hrvatskih skladatelja, predstavljajući ih kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Na 66. Igrama publiku je oduševio praizvedbom Koncerta za saksofon i gudački orkestar hrvatskog skladatelja Ivana Končića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.