Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

73. DLJI: DSO pod ravnanjem Dawida Runtza s Veronikom Ćiković i Lucijom Stilinović

18.08.2022.

15:21

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

DSO

DSO

Foto: - / -

Dubrovački simfonijski orkestar uz mlade solistice Veroniku Ćiković i Luciju Stilinović, a pod ravnanjem Dawida Runtza, nastupit će večeras, 18. kolovoza u 21:30 u atriju Kneževa dvora izvodeći djela Wojciecha Kilara i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Program je ostvaren pod pokroviteljstvom Kraša.

Koncertni program otvorit će skladba Orawa, kruna serije skladbi poljskog skladatelja klasične i filmske glazbe Wojciecha Kilara nadahnuta planinskim folklorom. Riječ je o simfonijskoj pjesmi za gudački orkestar koja odaje počast životu ljudi iz brdskog kraja i glazbi koja se ondje izvodi. Nakon Orawe uslijedit će Koncert za flautu, harfu i orkestar u C-duru velikana glazbene klasike, Wolfganga Amadeusa Mozarta. To je zapravo jedino Mozartovo djelo za harfu, a napisao ga je 1778. godine na narudžbu vojvode de Guînesa koji je želio koncert koji bi na flauti mogao svirati s kćeri harfisticom. Završnicu programa činit će Mozartova Simfonija broj 36 u C-duru, poznatija kao Linzer.

Dubrovački simfonijski orkestar kao važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, neizostavan je sudionik Igara na kojima redovito nastupa s renomiranim domaćim i međunarodnim umjetnicima. Prilikom večerašnjeg nastupa u Kneževu dvoru njime će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije i glavni dirigent Poljske kraljevske opere Dawid Runtz. Jednog od najkarizmatičnijih dirigenata novije generacije u ovom dijelu Europe karakterizira izvanredan osjećaj za glazbu, a besprijekornim i elegantnim tehnikama te čvrstim vladanjem kompleksnim skladbama Runtzu neprestano raste međunarodni ugled. Uz orkestar će kao solistice nastupiti Lucija Stilinović na flauti i Veronika Ćiković na harfi, mlade i perspektivne glazbenice koje inače nastupaju zajedno kao duo Eolian.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.