Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

73. DLJI: Folklorni ansambl Linđo u parku Gradac

03.08.2022.

18:34

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

FA Linđo (Foto: screenshot/matis.hr)

FA Linđo (Foto: screenshot/matis.hr)

Foto: - / -

Folklorni ansambl Linđo, u sklopu programa 73. Dubrovačkih ljetnih igara, nastupit će večeras te u petak 19. kolovoza u 21.30 u parku Gradac.

Folklorni ansambl Linđo neizostavan je sudionik programa Dubrovačkih ljetnih igara od 1967. godine, a i ove godine festivalskog publici predstavit će bogat folklorni program kojim svjedoče i slave bogatstvo hrvatske nematerijalne baštine.

Tako će izvesti Markuševačke vesele dane ili Svate te Posavske plesove s karakterističnim plesovima u kolu, parovima ili četvorkama, u kojima je pomicanje unutar kola stilski obilježeno kao sitno drmanje, odakle i dolazi naziv drmeš. Dio programa su i Valpovački plesovi iz Bizovca koji odražavaju svu vitalnost i vedrinu ljudi toga kraja te najpopularniji ples Dubrovačkoga primorja – poskočica Linđo koja se pleše uz pratnju lijerice, a po kojem je ansambl i dobio ime.

Uslijedit će živahni Plesovi iz Baranje, Stari splitski plesovi elegantnog pokreta i profinjenog držanja te brze vrtnje i virtuozne figure Plesova iz Zaprešića. Večeri će zaključiti Bunjevački plesovi i njihovo najpoznatije bunjevačko kolo u kojemu se momci natječu u plesnim domišljajima s ciljem zavođenja djevojaka, dok posebne zvučno-ritmičke efekte postižu zvečkama-zvončićima na čizmama.

Program upotpunjuju glazbene točke u izvedbi muške, ženske i mješovite klape.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.