Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

73. DLJI: Gostovanje Male scene s "Pričom o kotaču" i "Kraljevnom na zrnu graška"

30.07.2022.

08:00

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

"Priča o kotaču", Kazalište Mala scena

"Priča o kotaču", Kazalište Mala scena

Foto: DLJI / -

Jedno od najpopularnijih hrvatskih kazališta za djecu i mlade, Mala scena, gostuje na Dubrovačkim ljetnim igrama danas i sutra, 30. i 31. srpnja s dvije predstave koje će biti izvedene u ljetnikovcu Bunić-Kaboga.

"Priča o kotaču" na rasporedu je u dva termina u jutarnjim satima, dok će "Kraljevna na zrnu graška" igrati u dva termina u poslijepodnevnim satima. Oba programa održavaju se pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung.

Pozornicom predstave "Priča o kotaču", namijenjenoj djeci od 1,5 do 5 godina, dominira veliki krug napravljen od igračke makete željezničke pruge, a danas i sutra, 30. i 31. srpnja u 10 te 11 sati mali i veliki kotači oživjet će u Kabogi nastupom i sugestivnim pripovijedanjem. Kao jedna od rijetkih predstava u Hrvatskoj namijenjena djeci mlađoj od dvije godine, ljepotom slika i riječi kojima pripovijeda o onome što ih okružuje, najmlađima usađuje estetske vrijednosti za cijeli život te im posredno i podsvjesno pomaže razumjeti svijet koji ih okružuje.

Nešto stariji uzrast (3+) zabavit će se uz jednu od najljepših bajki Hansa Christiana Andersena, razigranu interaktivnu predstavu "Kraljevna na zrnu graška" koja je zaštitni znak Male scene te ujedno i njihova prva predstava. Predstava će igrati na istoj lokaciji u subotu i nedjelju, 30. i 31. srpnja u 17 te u 18:30. Rađena je kao kazalište participacije u kojemu glumci postavljaju okvir i pozivaju djecu da svojim sudjelovanjem prate, ali i kreiraju samu predstavu, uz fantastične lutke i glazbu s kojima progovara o snazi mašte, važnosti prave ljubavi i zajedničkog stvaranja.

Kazalište Mala scena vodeće je hrvatsko kazalište za djecu i mlade prema broju publike, izvedbi i broju nagrada koje su njihove predstave osvojile u zemlji i inozemstvu te jedino koje se sustavno bavi smišljanjem repertoara za najmlađu publiku. Glumački i bračni dvojac Vitomira Lončar i Ivica Šimić prije više od 30 godina pokrenuli su priču kao putujuća glumačka družina, a posvećenost i ljubav prema kazalištu dovela ih je do međunarodne reputacije. Tome svjedoče brojna gostovanja kako u Hrvatskoj, tako i na najprestižnijim europskim pozornicama poput londonskog Barbicana. Razgovarajući s publikom te osluškujući njihove potrebe, misija im je djeci i mladima ponuditi kazališnu umjetnost kao sastavni dio njihova odrastanja, uspostaviti komunikaciju i povesti dijalog o temama koje ih zanimaju, postavljati pitanja, propitkivati svakodnevicu te slati poruke ohrabrenja i nade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.