Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

73. DLJI: Nova festivalska lokacija odzvanjala smijehom uz "Ljubovnike"

20.07.2022.

13:28

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Premijera predstave "Ljubovnici" na 73. DLJI

Premijera predstave "Ljubovnici" na 73. DLJI

Foto: Marko Ercegović / DLJI

Prva dramska premijera 73. Dubrovačkih ljetnih igara, Ljubovnici u režiji Aleksandra Švabića te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održana je sinoć ispred crkve svetog Jakova, a sudeći prema prvim reakcijama publike, mladi tim autora i glumaca obavio je odličan posao.

Na novoj festivalskoj lokaciji uz pomoć minimalne scenografije, redatelj Aleksandar Švabić postavio je Ljubovnike, djelo nepoznatog autora iz druge polovice 17. stoljeća, mladi Festivalski dramski ansambl nakon sinoćnje premijerne izvedbe nagrađen je višeminutnim pljeskom, a publika ih je na poklon vraćala nekoliko puta.

"Izrazito sam zadovoljan jer je svaki član, kako glumačke tako i autorske ekipe, napravio velik posao. Ne mogu preuzeti sve zasluge na sebe jer su glumci uvelike tvorci svojih djela, a svaki pojedinac u cjelokupnom timu predstave jednako je bitan dio ovog procesa", kratko je istaknuo redatelj Aleksandar Švabić netom nakon premijere.

Uz redatelja, autorski tim čine David Morhan i Mia Popovska koji potpisuju scenografiju i kostimografiju, za scenski pokret i asistenciju režije zadužen je Damir Klemenić, autor glazbe je Maro Market, studijski glazbenici su Mario Bočić i David Vidović, dizajner svjetla je Martin Šatović, savjetnik za govor Maro Martinović, dok je inspicijentica i dramaturška savjetnica Antonela Tošić. Festivalski dramski ansambl čine Dražen Šivak kao Intrigalo, Nataša Kopeč kao Vesela, Marin Klišmanić Dotur Prokupio, Boris Barukčić Lovro Kalebić, Kristijan Petelin u alternaciji Andreja Kopčoka igra Fabricija Pisoglavića, a Damir Klemenić u alternaciji Kristijana Petelina igra Proždora, Josipa Bilić je Lukrecija, dok je Veronika Mach Anka.

Ljubovnici su na programu Igara sve do petka 22. srpnja u 21:30, a ulaznice za sve izvedbe su rasprodane. Donator predstave je vjerni partner festivala, OTP banka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.