Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

73. DLJI: "Odgovor" Izvora Pende od večeras u Sponzi i Lazaretima

12.07.2022.

07:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Izvor Pende

Izvor Pende

Foto: Boris Berc / Muzej moderne umjetnosti Zagreb

Izložba apstraktnih radova pod nazivom Odgovor renomiranog dubrovačkog umjetnika Izvora Pende bit će otvorena večeras u 21 sat u Atriju palače Sponza, a program će se zatim nastaviti u Lazaretima, lokaciji glavnog dijela postava.

Izložba je realizirana u suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti, a ulaz je slobodan.

Nakon premijernog predstavljanja u Zagrebu u veljači ove godine, u autorskoj koncepciji povjesničara umjetnosti Branka Franceschija, a u suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti u Zagrebu, izložba Izvora Pende u nešto manjem opsegu bit će prezentirana i u Dubrovniku.

Obuhvatit će najnovije umjetnikove radove, a premijerno će biti izložen drugi dio ciklusa s najrecentnijim slikama, koloristički snažnim apstraktnim uljima velikog formata nastalima od 2018. godine do danas.

"Pende se na apstraktno slikarstvo usredotočio nakon ranog fokusa na figurativne i pejzažne slike. U recentnim koloristički intenzivnim kompozicijama dodatno razvija reference na organske strukture i oblike. Ponekad ih povezuje s prugama i geometrijskim oblicima ili sa slovima i riječima, čime pojačava unutarnju napetost i dinamičan dijalog oblika i boja. Njegova inačica apstrakcije izrazito je samosvjesna i ne ukazuje na poveznice, niti na uporišta u apstraktnom slikarstvu naše sredine, ali se referira na mnogobrojne povijesne fenomene koji su doprinijeli bogatom rječniku apstraktne umjetnosti", opisao je kustos izložbe i istaknuti likovni kritičar Branko Franceschi.

Izvor Pende rođen je u Zagrebu, a odrastao u Dubrovniku. Hvaljen je zbog nevjerojatno snažne produkcije visoke kvalitete, u rangu najvećih hrvatskih majstora apstrakcije, a jedinstven je po svom koloritu i kompozicijama koje je međunarodna umjetnička scena već odavno prepoznala. Studij kiparstva započeo je 1996. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu nakon kojeg prelazi na studij slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu. Na samostalnim i skupnim izložbama izlaže od 2003. godine. U novije vrijeme Pende se usredotočio na čistu apstrakciju, okrećući se od svog ranog fokusa na figurativne i pejzažne slike, a njegovi radovi nalaze se u muzejskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.