Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

73. DLJI: Otvara se izložba "Dnevnik jednog glumca" Livija Badurine

01.08.2022.

09:17

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Izložba "Dnevnik jednog glumca" Livija Badurine

Izložba "Dnevnik jednog glumca" Livija Badurine

Foto: DLJI / -

Glumac i dramski prvak Livio Badurina na Igre se vraća kao snimatelj i fotograf s izložbom Dnevnik jednog glumca - Pokusna dvorana/Prostor nastajanja i nestajanja koja će biti otvorena danas u 21 sat u Narodnoj knjižnici Grad. Ulaz je slobodan.

Osim glumačke umjetnosti, područje umjetničkog interesa Livija Badurine uključuje i druge medije: ples, film te vizualne umjetnosti.

Na 73. Igre tako donosi niz multimedijalnih radova pod nazivom Pokusna dvorana/Prostor nastajanja i nestajanja, koji bilježe trenutke kazališnog stvaranja - onog koji nije vidljiv oku gledatelja. Dnevnik jednog glumca priziva liminalne prostore socijalizacije, između kazališta i galerija, u svojim postavkama tematizirajući mjesta u kojima gledatelji jesu, nestaju ili će tek biti. Pred njima će se rastvoriti različite faze umjetničkog procesa, zabilježene lo–fi tehnologijom (kamerom mobitela i fotoaparatom), filtrirane okom pomalo ironičnog sudionika i promatrača kazališnog procesa. Prostor kazališne kreacije osoban je, nestabilan kao i oko kamere: prostor je to stvaranja, ali i nestajanja, uvijek na putu prema odsutnosti. Smještanjem izložbe u izlog dubrovačke Narodne knjižnice Grad u Ulici od Puča, rad poziva slučajnog prolaznika da se izdvoji iz gužve, uđe u prostore kazališnih proba i na trenutak doživi intimnost i čaroliju teatarske prolaznosti.

Livio Badurina prvak je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a osim glume, područje njegova umjetničkog interesa uključuje i druge medije: ples, film te vizualne umjetnosti. U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara već je svoje radove izlagao 2009. godine, kada je projektom Dolce vita/Showreel=Diary of an Actor predstavio materijale bilježene tijekom trajanja 57. Igara, dočaravajući radnu svakodnevicu glumaca i atmosferu backstagea.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Turistička zajednica grada Dubrovnika te brojni sponzori Euroherc, Mastercard, HEP, ACI klub, ALH, Kraš, Coca-Cola, Croatia Airlines i TuttoBene te donatori zaklada Caboga Stiftung, OTP banka i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.