Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

73. DLJI: Premijera dokumentarnog filma "Vrijeme Aretejsko" u kinu Jadran

20.08.2022.

13:03

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

73. DLJI: Premijera dokumentarnog filma "Vrijeme Aretejsko"

73. DLJI: Premijera dokumentarnog filma "Vrijeme Aretejsko"

Foto: DLJI / -

Povodom pedeset godina od premijernog postavljanja drame Aretej na Dubrovačkim ljetnim igrama, večeras u 21.30 u ljetnom kinu Jadran premijerno će biti prikazan dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije Vrijeme aretejsko.

Ulaz je slobodan, ali zbog ograničenog broja sjedećih mjesta, besplatne ulaznice potrebno je preuzeti na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) ili na pultu Igara ispred zgrade DTS-a.

Filmski program Igara, koji je ovog ljeta u znaku obljetnica, nastavlja premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma Hrvatske radiotelevizije Vrijeme aretejsko koji govori o fenomenu predstave Aretej, o okolnostima pod kojima je stavljena na repertoar, o njezinom nastajanju, izboru prostora u kojem će se igrati, načinu igre te režijskoj koncepciji.

Posljednji dramski tekst Miroslava Krleže Aretej ili legenda o svetoj Ancili, rajskoj ptici 1972. godine na Bokar postavlja tada jedan od najinovativnijih redatelja u postgavellijanskom kazališnom miljeu, Georgij Paro koji je tih godina tragao za novim kazališnim prostorima, a svojim traganjima i preispitivanjima na osobit način promijenio i obilježio ambijentalni teatar. Parov je Areteja s ponajboljom glumačkom igrao čak trinaest godina, postavši najdugovječnija predstava Dubrovačkih ljetnih igara, jedan od najvećih uspjeha te svojevrsni simbol dramskog dijela Igara.

O važnosti ove predstave svjedoči činjenica da je kroz nju Paro na velika vrata uveo suvremene pisce u dramski program Igara, dotada baziran isključivo na uprizorenjima klasičnih djela, čime je otvorio novo poglavlje festivalske drame.

O Areteju koji je ostao upamćen kao vrhunac ambijentalnog teatra, ne samo u Dubrovniku, progovaraju glumci koji su igrali u predstavi, njihova publika, statisti, kazališni kritičari, teatrolozi te puk koji do danas prepričava scene urednice, scenaristice i redateljice Lade Džidić Barić. Ostatak autorskog tima čine tonski snimatelji Krunoslav Ljubanović i Mario Mačešić, Ivan Bilušić i Boris Zimšek zaslužni za rasvjetu, autorica glazbe Eva Kalogjera, direktor fotografije Damir Petričić te majstor montaže Mladen Radaković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.