Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Allons enfants" prva premijera Igara

25.07.2013.

14:50

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konferencijom za novinare Dubrovačke ljetne igre danas su najavile prvi ovoljetni premijerni dramski naslov, autorski projekt Boba Jelčića i Nataše Rajković „Allons enfants“ koji će premijerno biti odigran 28. srpnja.

U Festivalskoj palači o ovom kazališnom projektu, koji uključuje profesionalne glumce i građane Dubrovnika, govorili su intendant Igara Krešimir Dolenčić te autori i redatelji predstave Bobo Jelčić i Nataša Rajković. „Allons enfants“ projekt je koji se kroz sjednice Gradskog vijeća referira bavi osvještavanjem sadašnjeg trenutka grada, s pozivanjem na tradiciju i uključivanjem aktualnog, dokumentarnog materijala, kao postupka penetriranja u tkivo sadašnjosti i prva je predstava koja se igra u Gradskoj vijećnici. Predstava naziv posuđuje od istoimenog djela Iva Vojnovića, no „Allons enfants“ Boba Jelčića i Nataše Rajković počinje mnogo kasnije, u vremenu drukčijih modela vlasti i drukčijih vrijednosti. U Gradskoj vijećnici publika i izvođači, kako profesionalni glumci tako i građani, dovedeni su pred niz važnih, nevažnih, osobnih, javnih, kazališnih, političkih i ostalih pitanja - rečeno je na konferenciji za novinare. "Naša je Vijećnica sagrađena od niza reakcija; od naših reakcija na aktualnu hrvatsku politiku i na lokalnu, dubrovačku. Sagrađena je od nekih sitnih ljudskih priča i od onih priča koje se tiču visoke politike. Naposljetku, ova je predstava naša reakcija na cjelokupnu stvarnost u kojoj živimo, ne samo dubrovačku" – kazao je Bobo Jelčić. Uz redatelje Boba Jelčića i Natašu Rajković, asistenticu Petru Jelaču, autorsku ekipu čine i Alen Kozina i Bojan Gagić zaslužni za vizualno i zvučno oblikovanje predstave. Članovi Festivalskog dramskog ansambla su Perica Martinović, Marija Škaričić, Dina Puhovski, Nikša Butijer, Marko Makovičić, Siniša Ružić, Krešimir Mikić, Edi Jertec, Jerko Marčić te građani grada Dubrovnika odabrani na audicijama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.