Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Art radionica Lazareti predstavlja publikaciju "Klasika, punk, cajke"

16.11.2021.

08:27

Autor: Radio Dubrovnik

ARL

ARL

Foto: - / -

Odgovor na vječito pitanje “klasika, punk ili cajke” u Art radionici Lazareti ponudit će Željka Tonković, Krešimir Krolo i Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, autori publikacije "Klasika, punk, cajke: Kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali".

Predstavljanje se održava večeras u 18 sati.
 
Publikacija je nastala kao rezultat istraživanja kulturnih praksi, stavova i kulturnog kapitala mladih na uzorku većem od 2600 srednjoškolaca u šest najvećih obalnih gradova: Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku.
 
Kroz istraživanje su se posebno razmatrali obrasci kulturne potrošnje, glazbenog ukusa i preferencija televizijskih sadržaja kao specifični indikatori kulturnog kapitala.
 
S obzirom na to da su dubrovački srednjoškolci bili uključeni u istraživanje, autori će se tijekom predstavljanja osvrnuti na najvažnije podatke o njihovim kulturnim praksama, kroz usporedbu s drugim gradovima te konačno, predstaviti svoje zaključke i preporuke za javne politike.

O publikaciji koja ne samo da obogaćuje fundus socioloških saznanja o suvremenim fenomenima i tendencijama hrvatskog društva kroz minuciozni znanstveni rad, već i značajno doprinosi polju javnih politika za mlade, recenzentica dr. sc. Jaka Primorac naglasila je sljedeće:
 
“Publikacija ima relevantnost koja izlazi iz uskih akademskih okvira i smješta se u područje šire javne rasprave, otvarajući potencijal donositeljima javnih politika kao i svima koji se bave kulturom, a na neki su način vezani uz mlade, da dobiju vrijedan izvor informacija i promišljanja o mladima i njihovom doprinosu zajednici. Proučavajući kulturne prakse, stavove i kulturni kapital, autorica i autori donose bogat opis aktualnog kulturnog trenutka srednjoškolske populacije u Jadranskoj Hrvatskoj. (…) To je osobito relevantno u promišljanju javnih politika za mlade, kako onih vezanih za kulturu, tako i onih obrazovnih, osobito u smislu učinka obrazovanja u kulturi na stvaranje publike za pojedine kulturne oblike i prakse (…)”.
 
Prostor Galerije Otok je organiziran u skladu s općim higijenskim mjerama i mjerama fizičkog distanciranja po preporukama HZJZ, posjetiteljima je obvezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru.
 
Rad Art radionice Lazareti podržavaju i omogućuju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.