Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Baričevićev križni put za Ukrajinu

29.03.2022.

07:46

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Baričevićev križni put za Ukrajinu

Baričevićev križni put za Ukrajinu

Foto: Vedran Levi / Dubrovačke knjižnice

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u ponedjeljak 28. ožujka otvorena je izložba križnog puta dubrovačkog slikara Miše Baričevića. Izložbu je otvorila Katarina Palinić, a za postav izložbe zaslužni su slikar i restaurator Robert Kralj i Marta Baće.

Autor je izložio 16 radova u kombiniranoj tehnici na lesonitu i platnu. Slična izložba krasi unutrašnji prostor dubrovačke katedrale. Izložbom od 15 slika manjeg formata dominira dodatna slika "Pijete" u većem formatu.

"S obzirom da sam mislio da smo već izašli iz ovog kovida, pa sam mislio da iza kiše dolazi sunce, onda se pojavila ova poguba ljudske naravi kako kaže Držić, počeo je ukrajinski rat. Moram priznati da sam to doživio, kako smo mi doživjeli u gradu te granate i te strahote, rekao sam - napravit ću ukrajinskom narodu mali doprinos će biti ova izložba, ovaj križni put, ova pasija, ova muka, ova golgota, ova kalvarija. I da im obećam da iza toga dolazi Uskrs", zaključio je Baričević i čestitao nadolazeći Uskrs okupljenima.

Izložba ostaje otvorena do 8. travnja od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.