Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Besplatna radionica izrade stripa koju vodi Tihomir Tikulin

11.07.2021.

15:40

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa ''Ljeto u knjižnici'' tri dana za redom (14., 15. i 16. srpnja) trajat će besplatne radionice izrade stripa tzv. stripaonice za sve dobne skupine koje vodi Tihomir Tikulin, urednik, ilustrator i voditelj strip radionica.

Radionica počinje u srijedu, 14. srpnja 2021. u 10 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Prosječno trajanje svake radionice je dva i pol sata. Polaznici će dobiti pribor za rad, a poželjno je da svaki polaznik, ukoliko je u mogućnosti, prisustvuje svim trima radionicama.

Dubrovačke knjižnice pozivaju sve zainteresirane da se za ove radionice prijave na press.dkd@gmail.com ili na broj telefona 099 497 3412. Prijave se primaju do utorka, 13. srpnja do 18 sati. Broj polaznika je ograničen.

Strip u papirnatom obliku novim je generacijama samo jedan od bezbroj oblika zabave i svakako je na nezavidnom mjestu u odnosu na sve što im pružaju računala i novi elektronski uređaji koji stanu u svačiji džep. Upoznavanje mladih naraštaja s medijem stripa korisno je za njihov razvoj kao kreativnih bića koja će uživati u nacrtanim pričama pa makar samo kao konzumenti i naučiti s razumijevanjem tumačiti narativno-likovnu formu i cijeniti nastajanje istih. Upoznavanje s procesom stvaranja neke može potaknuti da se okušaju u crtanju vlastitih projekata i kroz to otkriju smisao za likovnost ili pričanje priča koja će kroz strip biti samo iskra budućeg kreativca, slikara, pisca, dizajnera ili filmaša.

Strip kao spoj slike i riječi mnogima će otkriti vrlo očite veze s filmom (igranim i animiranim) i video igricama. Strip se u obliku storyboarda koristi u procesu stvaranja istih i jedan je od prvih koraka za prezentaciju mnogih projekata te vrste. Jezik kojim se strip koristi bitan je dio naše svakodnevice i kroz njegovo upoznavanje približit će nam se jezik koji popularni mediji koriste, a mi kao korisnici uzimamo zdravo za gotovo. Strip je na kraju izvrstan oblik zabave i šteta je ne upoznati se najboljim ostvarenjima tog klasičnog medija, iz prošlosti i neposredne sadašnjosti.

Radionica obuhvaća kratko upoznavanje s polaznicima radionice. Koliko polaznici znaju o stripu, što čitaju, koji autori i naslovi su ima poznati i kakav uopće imaju stav prema stripu. Slijedi kratka povijest stripa uz projekciju preko računala spojenog na projektor (ukoliko je moguće). Predstavljanje najznačajnijih strip crtača, naslova i različitosti osnovnih svjetskih strip škola; američka, francuska (europska) i japanska. Značajni domaći autori stripa od Maurovića i Neugebauera.

Na radionici će se učiti osnove iz strip jezika. Objasnit će se što je to strip i osnovne definicije za shvaćanje stripa kao spoja književnog i likovnog djela te kako kroz crtež ispričati priču. Polaznici će sami stvarati priču, likove i njihov svijet, kadrirati ih u službi priče, crtati ih s potrebnim alatima te pripremiti strip za posljednji korak, a to je izdavaštvo.

Tihomir Tikulin, rođen u Njemačkoj (Berlin, 1971.) U Zagrebu, 1990. maturirao na ŠPU. Likovnu Akademiju upisao u Zagrebu 1992. godine. Objavljuje ilustracije i stripove od 1992. godine u domaćim i inozemnim časopisima za djecu i odrasle. Urednik strip-fanzina Endem. Od 1998. do 2008. sudjeluje u organizaciji festivala stripa ‘Crtani romani šou’. Vodio strip radionicu u Studentskom centru Zagreb od 2004. do 2013. i u Makarskoj na strip festivalu Mafest, od 2008. do 2019. godine. Također, sudjelovao kao voditelj strip radionica u programu ‘Ruksak pun kulture’ 2014/2015. Od 2017. vodi strip radionice na lokacijama u Zagrebu, Knjižnicama Kustošija, Špansko i Galeriji/čitaonici Vladimir Nazor. Tikulin je objavljivao stripove u Strip reviji, Klik!, Q-Stripu, Homo Volansu, Prvom izboru, Bruhu, Endemu,…

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.