Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Blagdan Sv. Cecilije u Korčuli

22.11.2020.

13:21

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Danas na blagdan sv. Cecilije, zaštitnice sviju koji se bave glazbom i pjevanjem, poštujući epidemiološke mjere istoimeno društvo u Korčuli osim svete mise u katedrali sv. Marka u 17 sati i 30 minuta odgađa dugogodišnju tradiciju druženja uz koncert puhačkog orkestra, pjevačkog zbora i klape.

Korčulani su pod imenom Svete Cecilije 1883. utemeljili prvo hrvatsko pjevačko društva u Dalmaciji, koje je prestalo djelovati nakon Drugog svjetskog rata.

Obnovljeno je 1991., pod imenom Hrvatsko glazbeno društvo “Sveta Cecilija” koje pored korčulanske viteške igre Moreške, njeguje klapsko i zborno pjevanje te folklorne plesove otoka Korčule.

Najsvečaniji nastup priređuje 29. srpnja na Dan Grada Korčule i blagdan suzaštitnika Grada Sv.Todora. Godišnje izvedu i do 50 nastupa u Korčuli, u drugim mjestima Hrvatske i u inozemstvu.

Odrednice Društva i danas su: “… da učenjem i gajenjem narodnog hrvatskog pjevanja oplemenjuje srce mjesnoj omladini, da joj podgrijava čuvstva prema jeziku svojemu i prema običajima, da joj zasadi u dušu tvrdo svjedočenje kako je dužna da čuva i brani narodne svetine, da bude svojim u svojoj zemlji, a tuđina da štuje po starom hrvatskom običaju, kao gosta svoga.” (Iz pravila Društva 1883. godine.)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.