Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Blago danu s mirisima kruha..."

24.10.2019.

16:28

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U srijedu 23. listopada održana je na školskom igralištu OŠ Petra Kanavelića u Korčuli svečanost "Dana kruha" u sklopu manifestacije "Dana zahvalnosti za plodove zemlje i mora", čiji je svečani program ponudio brojnim posjetiteljima izložbu kruha, krušnih proizvoda i plodova jeseni.

Blago danu koji počne mirisima kruha naglasio je na otvaranju Velebit Veršić,ravnatelj škole i napomenuo da su nas učenici uz pomoć učitelja i roditelja naveli da se na Dan zahvalnosti za plodove zemlje i mora prisjećamo važnosti stvaranja pozitivnog odnosa prema ekološkoj proizvodnji,zdravoj prehrani i običajima našega kraja.

Ova eko-etno izložba već je postala tradicija u OŠ “Petra Kanavelića”kazao je Ivan Šale, zamjenik korčulanskog gradonačelnika prisjetivši se da je i on bio učenik ove škole,koja nas svaki put iznova oduševljava svojim mirisima, svojim bojama i okusima.

Kruh je blagoslovio župnik iz Lumbarde don Vlado Markić u svojem je govoru posebno naglasio simboliku kruha te potrebu za skromnošću i poniznošću u današnjem svijetu,i potaknuo na razmišljanje nad simbolikom kruha i svega što jedemo, bez čega ne bismo mogli a zemlja nam nesebično daje.

Cijelu izložbu proizvoda su popratili učenici pjesmama,recitacijama, prezentacijom i igrokazom o kruhu. Uz toplo sunčano vrijeme na kraju programa svi su blagovali,među njima i gosti Korčule koji su se počastili obiljem raznovrsnih pekarskih proizvoda izloženih u košaricama između plodova jeseni, ukrašene grožđem,suhim smokvama,mindolima, rogačima, šipcima, jabučicama, žižulama,kao i obrtskim pekarskim proizvodima.

Tekst i foto: Niko Perić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.