Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Blatska trpeza" - okusi tradicije u Dubrovniku

15.10.2019.

10:12

Autor: Radio Dubrovnik

Matica iseljenika

Matica iseljenika

Foto: - / -

Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Ustanova u kulturi "Blatski fižuli" i Turistička zajednica općine Blato pozivaju na program "Okusi tradicije - Blatska trpeza" uz predstavljanje kuharice Rade Kaštropila "Blatska trpeza" i 8. Dana Blatske lumblije.

Program će se održati danas u 11 sati u prostorijama Hrvatske matice iseljenika, naravno uz prezentaciju i degustaciju tradicionalnih slastica i blatske lumblije.

Nakon predstavljanja knjige uslijedit će i prezentacija i degustacija tradicionalnih blatskih slastica sa naglaskom na Blatsku lumbliju koja se u Blatu tradicionalno radi ususret blagdanu Svih Svetih.

Uz autora na predstavljanju će sudjelovati i predstavnica Blatski fižuli ustanova u kulturi (Ivana Sardelić) koja će obrazložiti poveznicu gastronomije i iseljeništva te predstavnica Turističke zajednice općine Blato (Maja Šeparović) koja će najaviti program 8. Dana blatske lumblije na kojem će se uz tradicionalne blatske slastice predstaviti i slastice otoka Korčule.

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji može povezati Dalmaciju, naše otoke i naše iseljeništvo. Iseljenike iz područja Dalmacije u većem broju slučajeva povezuje jedna tragična okolnost, a to je da su se u većini slučajeva iseljavali iz neimaštine i skoro pa da se može reći potrebe za preživljavanjem. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Pa je tako velik dio njih i ponio i uspomene na jela koji su ih vraćali u djetinstvo i u mjesta u kojima su odrasla.

Odlazeći nadali su se boljem životu i nadali se da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na blatsku lumbliju, njen okus i miris.

A zašto baš na nju? Blatska lumblija ima jednu posebnu simboliku koja je zasigurno bila prisutna i u svijesti ljudi koji su tih davnih godina odlazili. Blatska lumblija se u Blatu tradicionalno radila o blagdanu „Svih svetih“ / čije ime župa i nosi – župa Svih svetih / i radila se u spomen na one koje ne želimo zaboraviti koji su daleko od nas ili više nisu sa nama. I dan danas prisutna je ta simbolika blatske lumblije kao kolača nezaborava, kolača sjećanja. Prve generacije koje su odlazile iz Blata ponijele su uspomenu na taj kolač nezaborava koji ih je zasigurno podsjećao na rodni kraj i na sve one koje su tamo ostavili. Pa su nastojali i taj običaj zadržati u svom novom okruženju.

Neizbježno je da se recept modificirao pod utjecajem kulture i gastronomije zemlje u kojoj su se nalazili, ali simbolika nezaborava i sjećanja ostala je prisutna i u trećoj generaciji koja još uvijek njeguje izradu ove tradicionalne slastice, ali prema receptu koji se s vremenom modificirao. U želji da se zadrži izvorna receptura, da se ne zaboravi ishodište tog gastronomskog unikata želja nam je uz pomoć modernih tehnologija približiti recepturu i postupak izrade svima onima koji su daleko od nas, a imaju preko svojih predaka poveznicu sa Blatom, preko sjećanja, fotografija, ali i same blatske lumblije.

Činjenica da je opstala u iseljeničkim zajednicama skoro pa sto godina je podatak koji nas iznimno veseli, ali nam istovremeno daje i obavezu da ne dozvolimo vremenu koje neminovno prolazi da se zaboravi ona izvorna receptura i onaj tradicionalni način izrade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.