Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Bliži se proslava 800 godina prvog pisanog spomena Janjine

29.11.2022.

07:26

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Facebook stranica Sveti Vlaho Janjina

Facebook stranica Sveti Vlaho Janjina

Foto: - / -

U Općini Janjina u tijeku su pripreme za skorašnje održavanje znanstvenog i povijesnog skupa kojim će se obilježiti 800. obljetnica od prvog pisanog spomena imena Janjine.

Iako, po sudu povjesničara, to središnje naselje na Pelješcu ima označnicu znatno ranijeg nastanka prvi put se izrijekom spominje 1222. godine u pismenom dokumentu. I to u darovnici srpskog kralja Stefana Prvovjenčanog tadašnjeg vladara iz Zahumlja u sklopu kojeg su bili Pelješac i Mljet.

U njoj benediktinskom samostanu svete Marije na Mljetu potvrđuje posjed čitavog otoka i među ostalima, kako u svom povijesnom osvrtu „Kroz prošlost poluotoka Pelješca“ navodi povjesničar Vinko Foretić, benediktincima daruje crkvu svetoga Nikole u Stonu s pripadajućim imanjem, a na središnjem dijelu Pelješca crkve svetoga Stjepana i svetoga Đurđa u Janjini s imanjima na širem području Janjine i Popove Luke, zapravo čitav prostor od Motoružnice do Žuljane, od jednog mora do drugoga.

Stefan Prvovjenčani s bratom Savom, piše Vinko Foretić, osniva pravoslavnu episkopiju u kojoj su Ston i Stonski rat, ali darovnica potvrđuje da na Pelješcu uz pravoslavce i dalje ostaje katolički živalj, ne više pod svojim biskupom za kojega nisu povoljne prilike već pod okriljem benediktinskog samostana na Mljetu. Uz njih, navodi također, na poluotoku ima i patarena (bogumila).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.