Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Branka Hajdić održala predavanje o skrivenom blagu Makedonije

03.10.2020.

15:25

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja manifestacije "Dani europske baštine" 2. listopada 2020. u žitnici Rupe održano je predavanje više kustosice Dubrovačkih muzeja Branke Hajdić pod nazivom "Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice".

Posjetiteljima je predstavljena bogata tekstilna, ali i druga građa, prikupljena na području Makedonije na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i tijekom 1950-ih i 1960-ih godina prošlog stoljeća, koja se kao dio kolekcija ili muzejskih zbirki sačuvala u Dubrovniku.

Inače, istoimena izložba dio je projekta osnaživanja međuinstitucionalne i međunarodne suradnje s Makedonijom te istraživanja tekstilnog rukotvorstva i njegovih transformacija koje prolazi u različitim kulturno-povijesnim zbiljama. Time se želi istaknuti doprinos hrvatskih istraživača u prikupljanju, zaštiti, očuvanju i prezentaciji makedonskih narodnih nošnji kao nacionalne kulturne baštine i zajedničkog dobra svih slavenskih naroda s područja jugoistočne Europe.

Za sve posjetitelje izložba je otvorena u žitnici Rupe do 6. prosinca 2020. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.