Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Časopis "Mjera" nominiran za godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata

18.02.2020.

10:11

Autor: Radio Dubrovnik

DAD/ ilustracija: Borjana Katić

DAD/ ilustracija: Borjana Katić

Foto: - / -

Ocjenjivački sud za dodjelu nagrada Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu objavio je nominacije za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu. U kategoriji za najbolji konceptualni pothvat nominiran je časopis „Mjera“ Društva arhitekata Dubrovnik.

Autori i urednici časopisa su arhitekti Divna Antičević, Božo Benić i Romano Duić.

U sastavu ocjenjivačkog suda su akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh. (predsjednik) i članovi Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.

Namjera strukovnog časopisa „Mjera“ je kontinuirano bilježiti i kritički vrjednovati aktualne teme s područja arhitekture, urbanizma, kulture stanovanja, estetike prostora, kulturne baštine i njene zaštite, te dizajna, likovne i primijenjene umjetnosti ponajprije u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a onda i Hrvatskoj i svijetu.

Cilj je časopisa razvijanje i afirmiranje dubrovačke arhitekture, urbanizma i kulture prostora, zalaganje za raznolik i kontinuiran razvoj dubrovačke arhitekture, briga o strukovnoj baštini, očuvanje graditeljske baštine, stvaranje okvira za kontinuirani razvoj arhitekture i urbanizma, propagiranje suvremenih stremljenja u arhitekturi i urbanizmu, poticanje suvremene arhitekture i njenog vrjednovanja.

Izdanja su formirana oko teme broja što omogućava da se pojedina tema obradi polako i temeljito, interdisciplinarno iz više kutova te postane svojevrsna knjiga koja objedinjuje stručna znanja i spoznaje o nekoj temi u određenoj točki društvenog razvitka.

Prvi broj (veljača 2019.) bavi se nasljeđem: arhitekti, urbanisti, povjesničari umjetnosti, konzervatori, filozofi i umjetnici donose svoja promišljanja o brojnim aktualnostima s kojima se dubrovački, ali i hrvatski prostor u posljednje vrijeme suočavaju.

Druga Mjera (prosinac 2019.) bavi se problematikom javnog prostora – postavlja pitanja koji su aspekti javnog prostora i tko su akteri koji ga stvaraju te se osvrće na utjecaj javnog prostora na oblikovanje društvenih odnosa i interakcija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.