Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Che Guevarinim tragom Latinskom Amerikom uzvodno"

24.09.2019.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Jesenski ciklus "Putositnica utorkom" Dubrovačke knjižnice započinju putopisnim predavanjem i predstavljanjem knjige Jasena Boka "Latinskom Amerikom uzvodno – za Che Guevarom od Patagonije do Kube" večeras u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Jasen Boko, diplomirani profesor književnosti i dramaturg, pustolov koji sebe najradije opisuje kao nomada, zaputio se na četveromjesečno putovanje JužnomAmerikom kako bi posjetio sva ključna mjesta u biografiji legendarne ikone lijevih pokreta, kontroverznog gerilca i revolucionara, ali i stravstvenog putnika, Ernesta Che Guevare.

Krenuvši iz Cheove rodne Argentine i promijenivši više od dvjesto prijevoznih sredstava, Boko je proputovao 50.000 kilometarai zašao u samo srce Južne Amerike, otkrivajući jedan Europi malo poznati kontinent velikih kontrasta, dubokih ekonomskih razlika i ozbiljnog siromaštva na kojem su vojni udari i diktature česti, a čiji osiromašeni stanovnici ipak vjeruju kako nemaju što izgubiti te glasno na ulici prosvjeduju protiv društvene nepravde, bune se protiv lošeg ekonomskog stanja ili ukidanja socijalnih servisa.

Ne robujući strogo zacrtanoj ruti i pokušavajući otkriti tko je doista bio Che Guevara, kako je od hedonista i avanturista postao kontroverzni revolucionar te što on danas znači stanovnicima tog nemirnog kontinenta, Boko često razgovora s ljudima koje susreće, s onima kod kojih odsjeda i s onima koji su na neki način povezani s Cheom.

U tim razgovorima otkriva koliko korupcija i kriminal utječu na njihov život, kako preživljavaju, u što vjeruju, kako se opuštaju, čemu se nadaju…

Priča o Cheu tako postaje i pričom o povijesti jednog kontinenta, njegovim stanovnicima i njihovim sudbinama…koje će, kao i knjiga, biti ‘dinamično, duboko promišljeno, profinjeno, povremeno tužno, sasvim sigurno duhovito, poučno i zanimljivo’.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.