Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Danas posljednje ovogodišnje "Šetnje kroz povijest Mlina"

17.10.2021.

10:36

Autor: Radio Dubrovnik

Vedran Mezei

Vedran Mezei

Foto: - / -

Danas u 16 sati održat će se posljednje ovogodišnje "Šetnje kroz povijest Mlina" na hrvatskom jeziku. Događaj je besplatan i nije se potrebno prethodno najavljivati. Okupljanje je ispred donjeg ulaza u hotel Astareu (kraj unutrašnjeg bazena), a predviđeno trajanje programa je sat i trideset minuta.

Organizator ovog programa je TZO Župa dubrovačka, a inicijator i voditelj Vedran Mezei, autor romana Treći ključ čija se radnja velikim dijelom odvija na povijesnim lokalitetima obuhvaćenim ovim edukativnim obilaskom.

"Šetnje kroz povijest Mlina" (A Walk Through Mlini's History), novi su turistički sadržaj koji se od ovog ljeta počeo održavati u Župi dubrovačkoj i već na samom početku izazvao je veliko zanimanje gostiju. Upravo zbog toga plan je da se program nastavi i narednih sezona.

U ovom događaju sudionicima će biti predstavljena župna crkva svetog Ilara kao i pojedinosti vezane uz Veliku trešnju iz 1667. godine u kojoj je sakralno zdanje potpuno uništeno.

Kroz priču o crkvici svetog Roka govorit će se o brojnim epidemijama kuge koje su prošlih stoljeća harale Republikom nakon čega se šetnja nastavlja obližnjom plažom. Ondje se posjetiteljima otkrivaju detalji o boravku svetog Ilara u Župi dubrovačkoj i čuvenoj legendi koja se veže uz ime ovog sveca.

Po dolasku u Beterinu zainteresirani će imati priliku saznati zanimljivosti o bogatim pučanima Dubrovačke Republike kao i o rusko-crnogorskoj opsadi Dubrovnika iz 1806. godine kada je ljetnikovac Bettera opljačkan i spaljen.

Na taraci stare kuće bit će predstavljeni detalji o povijesti ljetnikovca, a pored priča o navodnim seansama prizivanja duhova, najviše će biti govora o Ruđeru Boškoviću, najslavnijoj povijesnoj ličnosti koja je ondje boravila.

Posljednja zanimljivost šetnje jest Čempres Ruđera Boškovića nominiran za Hrvatsko stablo 2021. godine.

Na kraju programa sudionici će imati priliku kupiti knjigu "Treći ključ" po promotivnoj cijeni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.