Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Danas predavanje o Bukovčevoj "Konavoki"

07.04.2022.

09:53

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Grafička verzija "Konavoke u zimskom ruhu" (L'art et la mode)

Grafička verzija "Konavoke u zimskom ruhu" (L'art et la mode)

Foto: Muzeji i galerije Konavala / -

Danas u 17 sati u Kući Bukovac, u sklopu programa obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca, održat će se predavanje na temu Bukovčeve Konavoke.

Među nekolicinom Bukovčevih likovnih ostvarenja etnografske tematike svoje mjesto su našle i slike s konavoskim motivima.

Najčešće je riječ o portretima ili prikazima figura na otvorenom u konavoskoj narodnoj nošnji, kao najočiglednijem indikatoru identiteta konavoskog kraja. Iako malobrojno zastupljena tema unutar Bukovčevog opusa, ipak omogućava praćenje Bukovčevih slikarskih dostignuća i razvoja likovnog jezika počevši s prvim prikazima iz San Francisca, preko Pariza i Cavtata, pa sve do posljednjih godina u Pragu.

Bilo da Konavoke prikazuje akademski ili realistično u duhu plenerizma i impresionizma, kao portrete, žanr scene ili alegorijske prikaze, ove slike osim umjetničke vrijednosti sadrže i neospornu dokumentarističku etnografsku vrijednost značajnu ponajviše za rodni kraj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.