Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

16:52 / 16.02.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dizajnerski studio Rašić+Vrabec izradio vizualni identitet projekta „Dubrovački ljetnikovci“

Dizajnerski studio Rašić+Vrabec izradio vizualni identitet projekta „Dubrovački ljetnikovci“

Dizajnerski studio Rašić+Vrabec izradio vizualni identitet projekta „Dubrovački ljetnikovci“

Foto: Grad Dubrovnik / -

Vizualni identitet projekta „Dubrovački ljetnikovci“, koji za cilj ima revitalizaciju dubrovačkih ljetnikovaca, predstavljen je predstavnicima Grada Dubrovnika, tvrtke Dubrovačka baština d.o.o. i Zavoda za obnovu Dubrovnika, voditeljima i naručiteljima projekta.

Idejno rješenje vizualnog identiteta, kao dio idejnog projekta postava u ljetnikovcu Gučetić-Lazarević, gradonačelniku Matu Frankoviću, pročelnici Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinki Raguž, pročelnici Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijani Antić Brautović, direktoru društva Dubrovačka baština d.o.o. Tončiju Daničiću i ravnateljici Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaeli Skurić predstavili su predstavnici izrađivača, nagrađivanog dizajnerskog studija Rašić+Vrabec.

Budući interpretacijski centar posvećen znamenitom Dubrovčaninu, velikom hrvatskom matematičaru i znanstveniku, bit će smješten u ljetnikovcu Gučetić, podignutom u Rijeci dubrovačkoj u 16. stoljeću. Cilj smještanja Interpretacijskog centra Ruđera Boškovića u ovo zdanje jest revitalizacija ljetnikovca kao društveno-kulturnog centra Rijeke Dubrovačke koji će prvenstveno biti namijenjen građanima i lokalnoj zajednici. Ljetnikovac i interpretacijski centar istovremeno će biti dostupni i turistima te će doprinijeti diverzifikaciji i disperziji ponude.

Ovaj ljetnikovac, kao i drugi objekti ladanjske arhitekture u vlasništvu Grada Dubrovnika - Restić i Bozdari zahtijevaju potpunu rekonstrukciju i adaptaciju, za što će se tražiti sredstva iz dostupnih fondova Europske unije.

Tijekom 2022. godine za ljetnikovac Gučetić-Lazarević planirano je dovršenje glavnog i izvedbenog projekta kako bi se mogao prijaviti na financiranje putem EU fondova. Također, tijekom ove godine planirana je i izrada idejnog projekta za rekonstrukciju ljetnikovca Bozdari-Škaprlenda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.