Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Djelo otuđeno iz fundusa Znanstvene knjižnice vraćeno u zbirku "Antiqua"

10.07.2021.

11:23

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

Jedinstveno djelo Erazma Roterdamskog “De recta Latini Graecique sermonis pronuntiatione: dialogus Ciceronianus eiusdem per eundem emendatus & auctus Erasmus, Desiderius”, čiji je vlasnik Znanstvena knjižnica Dubrovnik, vraćeno je među ostala djela zbirke starih i rijetkih knjiga “Antiqua”.

Još 1955. godine je uvršteno u fundus tadašnje Naučne biblioteke Dubrovnik, današnje Znanstvene knjižnice Dubrovnik Dubrovačkih knjižnica. Djelo je otuđeno  iz fundusa u periodu između 1955. i 1964.  prema informacijama kojima raspolažemo iz  Zapisnika o provedenoj reviziji.

Kako je javnost već mogla čuti iz medija, djelo je stiglo u Dubrovnik prije mjesec dana posredstvom vikara Franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku i voditelja Knjižnice, fra Stipe Nosića, kojemu ovim putem Dubrovačke knjižnice od srca zahvaljuju, a poslao ga je nazad vlasniku, profesor emeritus Anthony Mortimer.

Znanstvena knjižnica Dubrovnik jedina posjeduje ovo djelo u Hrvatskoj i još jednom potvrđuje svoj status ustanove neprocjenjivog značaja za Grad Dubrovnik i Republiku Hrvatsku. Ustanove koja upravo zbog navedenoga zahtijeva posebnu skrb za svoju pisanu kulturnu baštinu svojstva zaštićenog kulturnog dobra RH.

U petak je upriličena svečana primopredaja u Muzeju Franjevačkog samostana Male braće ravnateljici Dubrovačkih knjižnica Jeleni Bogdanović i voditeljici Znanstvene knjižnice Dubrovnik Pauli Raguž od strane gvardijana i vikara Franjevačkog samostana Male braće, fra Veseljka Grubišića i fra Stipe Nosića.

Ravnateljica je izjavila kako je, kao klasični filolog i kao ravnateljica ustanove na koju je silno ponosna, sretna što je upravo u njezinom ravnateljskom mandatu Erazmo vraćen u Knjižnicu.

Prošlogodišnjom revizijom (2020.) Zbirki starih i rijetkih knjiga Znanstvene knjižnice ustanovljeno je kako ima još knjiga koje nedostaju, što je utvrđeno provedenim revizijama 1964., 1991., 2000. godine te je za istim raspisana međunarodna potraga prijavom Odjelu kriminalistike PU Dubrovačko-neretvanske, a odnosi se na međunarodni kriminalitet kulturnim dobrim.

Budući da aukcijske kuće radi očuvanja vlastitog ugle­da ne žele u svom posjedu imati predmete koji se potražuju i surađuju s policijskim službama vezano za krađe i nezakonitu trgovinu kulturnim dobrima, iz DUbrovačkih se knjižnica nadaju da će i ostala nestala djela pronaći svoj put “kući” i što je najvažnije zastara nema kad je riječ o kulturnim dobrima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.