Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Dnevnik Diane Budisavljević" u kinu Visia uz razgovor s redateljicom

14.10.2019.

09:21

Autor: Radio Dubrovnik

Kinematografi Dubrovnik

Kinematografi Dubrovnik

Foto: - / -

Projekcija filma "Dnevnik Diane Budisavljević", apsolutnog pobjednika ovogodišnjeg pulskog festivala, na rasporedu je u 20 sati u Dvorani Visia. Istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

Diana Budisavljević bila je zagrebačka humanitarka i socijalna aktivistkinja koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana je apelirala na vlast, crkvu i Crveni križ da iz logora spase barem djecu. Nakon što nitko nije preuzeo odgovornost, odlučila je sama iz svog stana organizirati akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset tisuća djece.

Redateljica Dana Budisavljević, koja je rodbinski povezana s junakinjom, pronalazi dnevnik koji je zapis gotovo nepoznatog herojstva nje i njezinih prijatelja.

Da bi doznala tko su bili Dianini suradnici, redateljici je u istraživanju pomagao povjesničar i komparatist Silvestar Mileta: obišli su 25 arhiva i muzeja u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Austriji, prelistali stare telefonske imenike, proučavali arhiv groblja Mirogoj... Planirala je snimiti dokumentarac, posao se oduljio i nakon devet godina snimila je dokumentarno-igrani crno-bijeli film.

Sve što vas zanima moći ćete izravno doznati od same redateljice koja stiže na današnju dubrovačku projekciju, a odgovore na svoja pitanja moći će dobiti i dubrovački srednjoškolci za koje je predviđena projekcija s redateljicom u utorak 15. listopada u sklopu ovogodišnjeg DUFF-a - Festivala filma djece i mladih zemalja Mediterana.

Ulaznice za prvu projekciju mogu se kupiti na blagajni u Luži.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.