Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić obišao Zavičajnu kuću Dubrovačkog primorja

13.07.2020.

17:12

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja u Slanome ponovno je otvorena za sve posjetitelje, a obišao ju je župan Nikola Dobroslavić s načelnikom Općine Dubrovačko primorje Nikolom Knežićem i ravnateljicom Regionalne agencije DUNEA Melanijom Milić.

Smještena u bivšem ruševnom župnom dvoru, Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja prvi je veliki infrastrukturni objekt proizašao iz projekta ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’.

Iako svečano otvorena tik pred festu Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika ali i Slanoga, zbog pandemije koronavirusa nakratko je zatvorila svoja vrata.

Uz Dubrovačko-neretvansku županiju kao nositelja projekta, i Regionalnu agenciju DUNEA koja operativno provodi projekt, sudjeluje još deset partnera u kreiranju kulturne i etnografske ponude pod zajedničkim brendom naziva Putevima prošlosti.

"Ovaj projekt pridonosi valorizaciji i očuvanju kulturne baštine, ali isto tako povezuje kulturnu baštinu s turizmom i time dodatno obogaćuje našu destinaciju", istaknuo je župan Dobroslavić tijekom obilaska. Posebno se osvrnuo na izložbeni postav sačinjen od narodnih nošnji, primorskog nakita, oružja te maketa brodova.

"Ovdje se nalazi sve ono što je značilo kulturnu sastavnicu života u Dubrovačkom primorju i treba pohvaliti sve one koji su na tome radili, posebno udruga DEŠA – podružnica Slano koja je vrijedno, zajedno s ostalima, prikupljala sve artefakte koji su sad izloženi ovdje u Zavičajnoj kući za sve naše posjetitelje i vjerno svjedoče o životu u Dubrovačkom primorju", zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

Općina Dubrovačko primorje odradila je ovaj dio projekta rekonstrukcije vrijedan 8 milijuna kuna, a s obnavljanjem i zahtjevnim građevinskim radovima krenulo se krajem 2018. godine.

"Dubrovačko primorje ima izrazito bogatu kulturnu baštinu koja dosad nije bila prezentirana na pravi način i sad smo, uz Zavičajnu kuću i otprije obnovljeni Knežev dvor, stavili točku na i. Napokon imamo kompletan pregled povijesti ovoga kraja", poručio je načelnik Nikola Knežić osvrnuvši se i na moderan pristup

"Osim izloženih artefakata, današnjim posjetiteljima se kroz interaktivni pristup i multimedijalne platforme nudi drugačiji doživljaj vrijedne baštine", naglasio je načelnik.

Tako je kroz projekt, Hrvatski restauratorski zavod napravio interaktivnu prezentaciju i mobilnu aplikaciju za oltar Poklonstva Sv. Jeronima u Slanome koja je sad dio stalnog postava Zavičajne kuće.

Ravnateljica Milić istaknula je da projekt čine ljudi.

"Nadam se da će ovo mjesto gdje danas stojimo služiti kao centar kulturnog okupljanja, ne samo Dubrovačkog primorja već i šire zajednice i da će zaživjeti u punom smislu te riječi. Također, uz Zavičajnu kuću koja je već otvorena, radi se još na dva velika infrastrukturna objekta, Gradskom muzeju Korčula koji je u tijeku rekonstrukcije i opremanja, te izgradnja Muzeja zlata i srebra u Smokvici koja je pri svome kraju", poručila je ravnateljica Milić.

Kroz projekt je, uz izložbene prostore u prizemlju, na prvom katu uređena dvorana za predavanja, kulturne i znanstvene skupove kao i ostale manifestacije značajne za mjesto dok se na drugom katu smjestila multifunkcijska dvorana opremljena multimedijskom opremom, a koristiti će se u kulturne i edukativne svrhe, radionice i predavanja.

Uz Dubrovačko-neretvansku županiju, Regionalnu agenciju DUNEA i Općinu Dubrovačko primorje, na projektu sudjeluju i Korčulanska razvojna agencija KORA, Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatski restauratorski zavod, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Općina Smokvica, Grad Korčula, Općina Mljet, Obrt za restauriranje namještaja Depolo te Dominium travel.

Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja otvorena je od ponedjeljka do petka u vremenu od 08:00 do 12:00 i od 16:00 do 20:00. Subotom, nedjeljom i blagdanima Zavičajna kuća bit će otvorena od 16:00 do 20:00, a ulaz je do daljnjega slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.