Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Donacija Dimitrija Popovića Muzeju Domovinskog rata

16.06.2021.

14:14

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Fundus Muzeja Domovinskog rata na Srđu bogatiji je za pet umjetničkih djela, donaciju Dimitrija Popovića, a koji su predstavljeni javnosti u okviru programa obilježavanja 30. obljetnice srpsko-crnogorske agresije na RH, općeg napada na dubrovačko područje, razaranja i uspješne herojske obrane Grada.

Darovanjem Muzeju pet svojih radova iz poznatog ratnog ciklusa nadahnutog potresnim snimcima Mira Kernera i drugih istaknutih dubrovačkih fotografa, ovaj renomirani hrvatski i crnogorski umjetnik iznova je pokazao svoju dugotrajnu i duboku povezanost s Gradom.

U prigodi svečanog predstavljanju ovih djela javnosti, dubrovački gradonačelnik Mato Franković najprije je zahvalio Dimitriju Popoviću na vrijednoj donaciji, potom Andriji Seifridu na pomoći i angažmanu u realizaciji te Varini Jurici Turk i Mišu Đurašu na činjenici što su svojom upornošću održali i podigli Muzej Domovinskog rata.

"Ako se ne prisjećamo stvari koje je ovaj Grad prošao u Domovinskom ratu one će otići u zaborav. Ne prisjećamo ih se zato da bismo mrzili, nego zato da bi smo pamtili i da se takvo nešto nikada ne ponovi. Jer ne možete vjerovati da postoji netko tko bi ovakvu ljepotu htio napasti i uništiti, ali upravo zahvaljujući prvom Muzeju Domovinskog rata u RH ta vrijedna spomenička građa ostaje kao trajno svjedočanstvo", kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dodajući kako je ponosan na činjenicu da je bio na čelu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika kada je usvojena odluka o osnivanju Muzeja i da je kao gradonačelnik počeo proces povratka tvrđave Imperijal u vlasništvo Grada te da će biti najponosniji kao gradonačelnik kada započne obnova tvrđave Imperijal, simbola obrane Dubrovnika. Ponovno je naglasio i kako će čitavim prostorom tvrđave upravljati Javna ustanova Muzej Domovinskog rata.

Radovi Dimitrija Popovića namijenjeni budućem stalnom muzejskom postavu bit će privremeno izloženi u Muzeju i dostupni posjetiteljima do 21. lipnja 2021. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.